Kabinet geeft meer geld uit aan veiligheid

Het kabinet trekt extra geld uit voor veiligheid en justitie. Er wordt geïnvesteerd in cyberveiligheid, omdat digitale dreigingen zijn toegenomen. Ook gaat er meer geld naar antiterreureenheden en komen er extra maatregelen om terrorisme tegen te gaan. Het kabinet gaat ook extra geld uitgeven aan de Koninklijke Marechaussee, zodat er meer personeel kan komen voor de beveiliging van luchthavens en intensievere grenscontroles.

Marechaussee zet vaker honden in

Vrachtwagenchauffeurs en bestuurders van bestelbusjes die vanuit Duitsland over de A12 Nederland binnenrijden, krijgen vaker te maken met speurhonden. Deze zogeheten migratiehonden van de Marechaussee controleren de laadruimtes op mensen die illegaal ons land worden binnengesmokkeld. “Met extra honden kunnen wij vaker en op meer plekken tegelijk controleren en zo mensensmokkel voorkomen’’, verklaart een woordvoerder.

Man moet nog 2 jaar de cel in

De Marechaussee heeft tijdens een grote controle langs de A16 bij Hazeldonk een 27-jarige man aangehouden die nog 2 jaar de cel in moest. Ook werden twee mannen aangehouden die illegaal in Nederland bleken te zijn. De man die nog 728 dagen de cel in moet, komt uit Neder-Betuwe. Hij moet de straf nog uitzitten voor een drugsdelict.

Te koop: voormalige KMar-kazerne

De eerste bezichtigingsdag van de voormalige post van de Koninklijke Marechaussee in Breda trok tientallen potentiële kopers. De koper krijgt een kazerne met mini-cellencomplex en kazernebar. Het perceel met een oppervlakte van ruim 1.800 vierkante meter staat sinds juli te koop. “De interesse is heel groot”, vertelt Gertjan Klerx van het Rijksvastgoedbedrijf. 

Marechaussee vindt nepwapens

De Koninklijke Marechaussee heeft twee nepwapens gevonden in de bagage van een 28-jarige Braziliaan. De man had naast de neppistolen ook gaspatronen bij zich. Hij bleek niet de juiste documenten te hebben om deze spullen te mogen bezitten. Omdat de wapens niet van echt te onderscheiden zijn, is bezit ervan zonder vergunning strafbaar.

Marechaussee treft gewonde scooterrijder

Marechaussees hebben in Lage Vuursche een zwaargewonde scooterrijder gevonden die midden op de weg lag. Ze waren onderweg naar het kasteel van prinses Beatrix voor een dienstwissel, toen ze de 18-jarige man uit Lage Vuursche zagen liggen. De marechaussees stuitten rond 6.00 uur op de Hoge Vuurseweg op de man. Hij was slecht aanspreekbaar en zichtbaar gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Binnenhof ontruimd na vondst verdacht pakketje

Het Binnenhof in Den Haag is even ontruimd geweest vanwege de vondst van een verdacht pakketje. De ingangen naar de binnenplaats van het regeringscentrum werden daarbij door de Koninklijke Marechaussee afgesloten. Al snel leek het loos alarm. Mannen met groene handschoenen en mondkapjes droegen iets weg, waarbij een van hen zijn duim omhoog stak. Al snel konden de ambtenaren weer aan het werk.

Grimmige sfeer bij plunderingen

Mariniers, marechaussees en agenten zetten alles op alles om het gezag op het eiland te herstellen, na de verwoestende orkaan Irma die over raasde. Openbare orde heeft de eerste prioriteit. Bewapende mariniers en marechaussees patrouilleren in groepjes door de straten op het zwaargehavende Sint-Maarten. De manschappen hebben op vitale plaatsen controleposten ingericht om een oogje in het zeil te houden.

Georgiër en Bulgaar aangehouden voor valse papieren

De Marechaussee heeft tijdens een MTV-controle een 27-jarige Bulgaar aangehouden. Hij was in het bezit van een valse ID-kaart. Ook een 37-jarige Georgiër werd aangehouden vanwege een vals rijbewijs. Bij een grenscontrole in Enschede werd ook een 19-jarige Duitser aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van een alarmpistool en pepperspray.