05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Een dagje KMarren met...

Opperwachtmeester Bas Boumans, coördinator controle Mobiel Toezicht Veiligheid

Na functies op Schiphol en de brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord keerde opperwachtmeester Bas Boumans toch altijd weer terug naar zijn geliefde brigade Limburg-Zuid. Waarom? "Bij de brigade hebben we een afwisselend werkaanbod. We voeren de militaire politiezorg uit bij het NAVO-hoofdkwartier AFNORTH in Brunssum, we zijn verantwoordelijk voor de grensbewaking op Maastricht Aachen Airport, doen MTV-controles in het grensgebied met België en Duitsland en hebben ook nog een afdeling Bewaken en Beveiligen. We zijn van alle markten thuis.

Boumans omschrijft zichzelf als een generalist pur sang en een meewerkend voorman. Boumans: “Als coördinator van bijvoorbeeld een MTV-controle ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn groepsleden. Ook dien ik als vraagbaak voor collega’s en verzorg ik de planning. Ik vind het fantastisch om met een groep jonge collega’s samen te werken en ze te helpen daar waar mogelijk. En als de kans zich even voordoet pak ik ook graag zelf een voertuig mee om te controleren.”

Ook Limburg-Zuid merkt dat de KMar-organisatie nog niet voldoende op sterkte is. Personeel van de brigade biedt een helpende hand op Schiphol en Eindhoven Airport. In november gaan bij toerbeurt een aantal collega’s in de weekenden ondersteunen. Momenteel zijn er ook collega’s van de brigade actief op het Griekse eiland Chios voor Frontex en onlangs vertrok personeel ter ondersteuning naar Sint Maarten.

De brigade Limburg-Zuid is na de sluiting van de brigade Maastricht 2 jaar geleden de meest zuidelijk gelegen brigade van de Marechaussee. Limburg-Zuid is gehuisvest in Beek bij Maastricht Aachen Airport. In het in 2015 opgeleverde pand, waarin ook de Douane is ondergebracht, zijn de voormalige marechausseelocaties Maastricht, Heerlen en Maastricht Aachen Airport samengebracht.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog   |   Video: Rutger Kamphorst   |   Montage: Karel Polack