01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Opnieuw extra geld voor de KMar

Nogmaals 200 collega's erbij

Het kabinet heeft in de begroting van 2018 en de jaren erna opnieuw structureel geld vrijgemaakt voor versterking van de Koninklijke Marechaussee. Dit geld wordt ingezet om de toegenomen werkzaamheden op lucht- en zeehavens het hoofd te bieden en zo de balans in de hele organisatie terug te brengen. In het voorjaar kreeg de KMar geld voor 200 extra collega’s en daar komen er nu nog eens 200 bij, die de komende jaren gefaseerd instromen. Hieronder 4 reacties op deze ontwikkeling.

Luitenant-generaal Harry van den Brink, Commandant Koninklijke Marechaussee 

‘Ik ben blij dat we de collega’s perspectief kunnen bieden’

"Ik ben erg blij met deze financiële impuls voor de KMar, want wij zijn als organisatie langdurig overbelast. Ik zie het extra geld ook als waardering voor het harde werk dat wij hebben geleverd; we hebben laten zien dat we er staan als het erop aankomt. Ik ben blij voor de collega’s dat we hen perspectief kunnen bieden. Dat we afgelopen zomer zo goed door zijn gekomen is vooral te danken aan het harde werk en de loyaliteit van onze collega’s. Ik realiseer me dat het nog even duurt voor er verlichting komt, maar we hebben nu een reële richting gevonden om in balans te komen. Dat was echt nodig.

Ik verwacht de eerste, duidelijk merkbare structurele verbeteringen na de zomer van 2018. Want extra mensen moeten natuurlijk eerst worden geworven en opgeleid. Tot die tijd blijft de operationele druk hoog, maar we gaan weer tijdelijke maatregelen nemen om personeelstekorten op te vangen. Met de collega’s van de Dienst Justitiële Inrichtingen, reservisten en anderen die flexibel inzetbaar zijn.

We hebben in 2016 een plan gemaakt voor de manier waarop wij als KMar weer in balans kunnen komen. Daarin is onder meer het herstel van tekorten opgenomen, de groei van de luchthavens en extra grensbewakingstaken door veranderde regelgeving uit Brussel. Met het extra geld dat wij afgelopen jaar en nu toegezegd hebben gekregen, kunnen we ons plan gaan uitvoeren. Dit is hard nodig om al onze taken uit te kunnen voeren en weer ruimte en tijd te krijgen om te investeren in de kwaliteit van onze mensen; dat verdienen zij ook. 

We gaan er met elkaar alles aan doen om de nieuwe extra medewerkers zo spoedig mogelijk te werven en op te leiden. Ondertussen blijf ik nauw in overleg met de departementen over de inzet van de KMar en evalueren we regelmatig of onze taken en middelen nog voldoen aan de vraag en eisen van de omgeving."

Luitenant-kolonel Annemarie, projectadviseur bij Programma Directie Luchthavens van Staf CKMar 

‘Om te laten zien dat extra personeel echt nodig is, organiseerden we rondleidingen op Schiphol’

"In 2016 hebben wij, de Programma Directie Luchthavens, samen met alle benodigde expertise vanuit de KMar berekend hoeveel extra personeel nodig is op de luchthavens en bij de maritieme grensbewaking. Daarna zijn we een bestuurlijk traject ingegaan om dit voor elkaar te krijgen. Er is uitvoerig overlegd met de ministeries van Defensie, Veiligheid en Justitie, Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken. Om te laten zien dat het geld echt nodig was organiseerden we rondleidingen op Schiphol. Dan zien mensen met eigen ogen dat extra personeel onontbeerlijk is.

Het netwerk dat we opgebouwd hebben, is erg waardevol en dat blijft het. Bij uitbreidingsplannen van luchthavens werd het onderwerp veiligheid en de consequenties daarvan tot nu toe niet altijd automatisch meegenomen. Voortaan wordt daar, verwacht ik, wel meer aan gedacht. Bovendien zullen we periodiek evalueren of de KMar-inzet nog voldoende aansluit bij de wensen van de tijd. Ook kijken we dan waar techniek en innovatie die inzet kunnen aanvullen.

We zijn in elk geval heel tevreden met het extra geld dat we nu krijgen. In de Voorjaarsnota kregen we een eerste deel en nu in de begroting 2018 al een tweede deel. Dat geeft aan dat het echt nodig is. Op de werkvloer draaien velen diensten van 12 uur en kunnen amper verlof opnemen. Het is fijn dat het ons vanuit de staf mede gelukt is om hen op termijn te ontlasten."

Luitenant-kolonel Dimitri, hoofd bureau Chief Operations, Landelijk Tactisch Commando (LTC) 

‘We zetten nu een enorme stap in de goede richting’

"Bij het LTC zijn wij heel blij met extra personeel. Door de veranderde veiligheidssituatie in de afgelopen jaren is de vraag naar onze inzet sterk toegenomen en zijn delen van onze organisatie overbelast geraakt. We hebben, in afstemming met het gezag, moeten prioriteren. Daardoor zijn we ook amper toegekomen aan trainen en bijscholen. En dat is hard nodig.

Grensbewaking van de buitengrenzen heeft momenteel de hoogste prioriteit, dus daar gaat nieuw personeel als eerste heen. Wij verwachten de eerste lichting nieuwe collega’s medio 2018 op de werkvloer. Dat betekent niet alleen verlichting voor de grensbewaking, maar ook voor de brigades die nu steun leveren en niet meer aan hun eigen taken toekomen. De collega's die steun leveren kunnen dan weer terug naar de eigen brigade.

We zijn nu dagelijks op capaciteit aan het sturen in de operaties, dat zorgt begrijpelijk voor veel onrust en onvrede bij het personeel. Wij verwachten dat 2018 nog een heel zwaar jaar wordt, maar vanaf 2019 gaat het de goede kant op. We zetten nu een enorme stap in de goede richting. Straks hebben we weer tijd om te investeren in kwaliteit, in vakmanschap en leiderschap, voor goed inzetbare teams. Het zorgt ook voor rust in de organisatie en personeel kan weer vaker in het thuisgebied actief blijven om samen te werken met het eigen team. Die ontwikkeling is enorm welkom."

Majoor Joost de Ruijter, Commandant Sector Basis Opleidingen van Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar)

‘Wij leiden vanaf februari 2018 ongeveer anderhalf keer zoveel leerlingen op dan voorheen’

"In februari hebben wij de eerste lichting gedraaid van extra nieuwe collega’s die geworven waren met het geld dat de Marechaussee eind vorig jaar kreeg voor de grensbewaking op de luchthavens. Op deze weg gaan wij de komende jaren door. Wij leiden vanaf februari 2018 ongeveer anderhalf keer zoveel leerlingen op dan voorheen. Het gaat om opleidingen van MBO-niveau tot algemeen opsporingsambtenaar en marechausseebeveiliger. De eerste extra wachtmeesterlichtingen komen in december 2017 en januari 2018 al op.

Om de groei aan te kunnen hebben we 2 extra instructeurteams aangesteld. Ook hebben we de opleidingsstructuur versimpeld, door per lichting steeds 1 ‘smaak’ klaar te stomen - wachtmeester óf marechausseebeveiliger - in plaats van een mix. Maar de grootte van de klassen blijft hetzelfde, want we willen absoluut kwaliteit blijven leveren.

De aantallen zijn flink toegenomen doordat meer mensen de dienst verlaten en aan de andere kant moeten we juist groeien. Dat gaat dus dubbelop. Het is voor ons een hele operatie: extra leerlingen, extra instructeurteams, een andere lesstructuur én iedereen faciliteren met huisvesting, eten en sport. Maar het raamwerk staat nu. Onlangs heb ik op de sectordag voor SBO-instructeurs ook over de juiste mindset gesproken: samenwerken, flexibel, creatief en adaptief zijn. Daarmee gaan we het zeker voor elkaar krijgen."

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Foto: René Verleg, Valerie Kuypers, korporaal-1 Jasper Verolme en Louis Meulstee