07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

KMarKort

KMar beveiligt De Nederlandsche Bank

De KMar voert sinds begin september de beveiliging rondom De Nederlandsche Bank (DNB) uit. Een nieuwe taak binnen het domein bewaken en beveiligen. Om het bankgebouw in Amsterdam optimaal te beschermen is vorig jaar in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten dat de Marechaussee het grootste deel van de bewakings- en beveiligingstaak op zich gaat nemen. De KMar werkt daarbij nauw samen met beveiligingsmedewerkers in dienst van DNB.  

Volgens CKMar, luitenant-generaal Harry van den Brink, is deze taak de KMar op het lijf geschreven en een logische stap: “Wij hebben de noodzakelijke expertise op het gebied van bewaken en beveiligen om deze verantwoordelijke taak op ons te nemen. Daarnaast waren we al verantwoordelijk voor de waardetransporten.” Voor de nieuwe taak heeft de KMar extra geld en middelen gekregen. Voor de functie volgden de marechaussees aanvullend de opleiding tot ‘HRB operator’. Hierdoor zijn ze getraind om in het hogere geweldspectrum snel op- en af te schalen.

Koningin bezoekt kustwacht Den Helder

Koningin Máxima bracht begin deze maand een bezoek aan de Nederlandse Kustwacht in Den Helder. Ze hoorde hoe de kustwacht zich inzet voor veiligheid in en op de Nederlandse wateren. De koningin sprak er onder anderen met luchtwaarnemer wachtmeester-1 Joery van de KMar. Bij het vliegtuig van de kustwacht, Dornier 228-212, gaf hij uitleg over zijn taak als handhaver op patrouillevluchten boven de Noordzee.

De KMar ziet namelijk ook vanuit de lucht toe op het reilen en zeilen op zee. Vanaf Schiphol stijgt een of meerdere keren per dag een kustwachttoestel op, met aan boord 2 piloten, een milieuexpert van Rijkswaterstaat en dus een opsporingsambtenaar van de KMar of Douane.

De wachtmeester vertelde Koningin Máxima dat het vliegtuig ook wordt ingezet voor de Frontex-missie in de Middellandse Zee. Hier lokaliseren KMar-collega's vluchtelingenboten en geven dit door aan grond- en watereenheden.

Koningin Máxima nam ook een kijkje binnen in het toestel. Daar bekeek ze aandachtig de workstations van de Dornier 228-212. Joery kijkt terug op een geslaagd bezoek. “Ze was goed geïnformeerd en zeer geïnteresseerd in ons werk”, ervoer de wachtmeester.

Opsporingsdag in Stroe

Een lijk in een legeringskamer! Een vrouw heeft tijdens een eerste afspraak haar date vermoord. Zaak van de KMar om de dader te vinden en de toedracht te achterhalen. Niet echt hoor… maar wel tijdens de jaarlijkse Opsporingsdag op Legerplaats Stroe.

Deelnemers van de KMar uit het hele land, afkomstig van onder meer handhaving, staf en recherche, namen deel aan de Opsporingsdag. Zij volgden 22 workshops van de Marechaussee én die van het Advanced Search Team van de landmacht. In die workshops kregen teams steeds hints, die leidden naar de oplossing van een casus, namelijk een moordzaak op de kazerne. Na elke workshop kregen teams de gelegenheid de koppen bij elkaar te steken en aan de casus te werken.

Het scenario van het lijk was afkomstig van de politie en gebaseerd op een waargebeurd misdrijf. Het team dat aan het einde van de dag de werkelijke toedracht het best wist te benaderen, won. Maar het draaide niet allemaal om het winnen, merkt medeorganisator Tommie van de KMar op. “Doel was ook om verschillende teams met elkaar in verbinding te brengen. Eerdere edities bestonden vooral uit presentaties. De opzet van vandaag was veel interactiever en daarom leerzamer.”

Nieuwe directeur Marechausseemuseum

Het Marechausseemuseum in het Gelderse Buren heeft vanaf volgende maand een nieuwe directeur: René Parijs. Hij neemt de functie over van kolonel b.d. Roland van der Heijden, die eind juli afscheid nam. Van der Heijden is begonnen het museum toegankelijk te maken voor een breder publiek, naast de traditionele marechaussee-achterban. 

Parijs startte zijn carrière bij de Koninklijke Luchtmacht. Na werkzaam te zijn geweest bij onderwijs en training, projectmanagement en de stuurgroep Museaal-Bestel, maakte hij als luitenant-kolonel in 2014 de overstap naar de Koninklijke Stichting Defensiemusea. Binnen deze stichting vervulde hij de afgelopen periode de functie van directiesecretaris.

Het Marechausseemuseum maakt deel uit van de Koninklijke Stichting Defensiemusea. In het museum wordt aandacht geschonken aan verleden, heden en toekomst van de KMar; vanaf de oprichting in 1814 tot de moderne en professionele organisatie van nu. Bezoekers kunnen de geschiedenis ontdekken door middel van activiteiten voor jong en oud.

Marechaussee bedwingt Stelvio

Na heel wat training en voorbereiding heeft het Stelvio-team van de KMar op 2 september de Passo dello Stelvio beklommen in de Italiaanse Alpen. In totaal haalde het team ruim 39.000 euro op voor het goede doel.

Het geld is bestemd voor Barcode for Life, een stichting die strijdt voor behandeling van kankerpatiënten op basis van DNA. 21 collega’s uit het hele land bedwongen de beroemde bergpas wandelend, hardlopend of fietsend. Het team stond onder leiding van majoor Mark Turksma en Bauwina Baron. De klim door de Passo dello Stelvio is 21 kilometer lang en overbrugt 1.533 hoogtemeters. Soms met stijgingspercentages van maar liefst 14%.