@lgenvandenbrink: Op werkbezoek in Estland. Gesproken over technische ontwikkelingen ter versterking van grensbewaking oa met drones en bewegingssensoren.

Hoewel het aantal illegale grensoverschrijdingen bij de landgrens van Estland met Rusland niet heel hoog is, heeft Estland met een landgrens van 338km met Rusland een grote uitdaging als het gaat om de grensbewakingstaken. Dat komt onder andere door de weersomstandigheden. In de zomer wordt er bijvoorbeeld op delen gepatrouilleerd met boten en in de winter zijn sneeuwscooters noodzakelijk om de grenzen te bewaken. Omstandigheden die flexibiliteit vragen.

Deze week was ik in Estland voor de vergadering van de Maganement Board van Frontex. Een keer per half jaar vergaderen we in het land dat voorzitter is van de EU, nu is dat Estland. Afgelopen maandag bezocht ik daar, op uitnodiging van de Estonian Police and Border Guard, samen met de andere leden van de Management Board, de grens tussen Estland en Rusland. Een bezoek waar Estland zijn ontwikkelingen op het gebied van grensmanagement met ons deelde en ons inzicht gaf in zijn aanpak. Zo lieten de Esten ons onder andere zien hoe zij delen van de grens, die bebost zijn, bewaken door middel van technologische innovaties zoals drones en bewegingssensoren.

Het bezoek aan de grenspost was erg waardevol en interessant. Het is belangrijk om initiatieven en ervaringen met betrekking tot innovatie op het gebied van grensbewaking binnen Schengen te delen, daar kunnen we nog veel winnen. De grenzen van Estland zijn natuurlijk anders dan de Nederlandse, maar ik hecht toch veel waarde aan dergelijke bezoeken, ze helpen ons om te leren van elkaar, zoals over het samenspel tussen mens en techniek. Dat helpt ons als Koninklijke Marechaussee bij de verdere ontwikkeling van onze eigen aanpak.

Luitenant-generaal Harry van den Brink
Commandant Koninklijke Marechaussee