Mitrovica, Kosovo

"Na een onzekere periode van een half jaar, waarin ik eerst wel, daarna niet en uiteindelijk wel naar Kosovo werd uitgezonden, werk ik nu sinds juli 2016 voor de EULEX Supplementary Police Unit (SPU) in Kosovo. Ik werk hier met 4 andere Nederlandse collega's en we wonen in een appartement. De hele SPU bestaat uit ongeveer 35 personen. Bijna alle Europese landen zijn vertegenwoordigd. Het gaat redelijk goed in Kosovo tussen de Kosovo-Serviërs en Kosovo-Albanezen en de Kosovaarse politie kan al aardig op eigen benen staan.

Links: Onze Nederlandse club. || Rechts: Tijdens onze patrouille ontmoeten we ook andere weggebruikers.

Onze voornaamste taken binnen de SPU zijn het beveiligen van grenspersoneel, dat naar de grens moet worden gebracht door een 'high risk area'. Naast deze beveiliging, beveiligen we ook rechters, advocaten en aanklagers die vanaf een basis naar een Kosovaarse rechtbank moeten worden gebracht. Ook surveilleren we door medium en high risk area's ten noorden van Mitrovica. Dit doen we samen met de Kosovaarse politie. We werken onregelmatig en zijn na onze diensten 'vrij'.

Links: Uitzicht vanuit het appartement. Nu is het nog redelijk schoon. || Rechts: In mijn appartement met mijn ontvangen pakketjes.

Kosovo is een arm land, maar je ziet wel dat het een land in opbouw is. Je kunt hier goed eten en hebt redelijke voorzieningen. Er is hier wel een groot zichtbaar probleem en dat is het afval. Bijna iedereen gooit het afval gewoon van zich af. Ik heb al meerdere keren gezien dat mensen uit hun appartement hun vuilniszakken over het balkon gooien op straat of in een rivier. Dat afval trekt weer zwerfhonden aan. Gelukkig blijven die (tot nu toe) ver bij mij vandaan.

Links: Op patrouille met de Kosovaarse politie. || Rechts: Op een berg aan de Servische kant van Kosovo.

Kosovo is ook wel een mooi land, je hebt hier veel bergen met mooie uitzichten. De mensen zijn aardig en het werken met internationale collega's is erg prettig. Al met al heb ik het erg goed naar mijn zin, al mis ik wel mijn vrouw en kinderen. Gelukkig is er hier een goede internetverbinding en hebben we vaak contact. Ook heb ik aardig wat pakketjes en kaarten gekregen, waar ik erg blij van word."

Groeten vanuit een bijzonder Kosovo,

Opperwachtmeester Reinier
Supplementary Police Unit
European Union Rule of Law Mission in Kosovo