03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

De 12 mooiste foto's van…

… de BSB-oefening Advanced Bio Robotics

In de internationale wereld van speciale eenheden worden honden steeds vaker ingezet als 'biologische robot'. Dirigeerhonden gaan met een camera op hun kop en een portofoon om de hals op verkenning uit. Dat doen ze vaak voordat er aanvalshonden aan te pas komen. Onlangs oefende de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) samen met de Landelijke Eenheid van de politie en de Dienst Speciale Interventies met een aantal internationale collega's de procedures, het gebruik van materialen en de inzet van de honden.

Aanvals-, dirigeer- en detectiehonden moeten 'locatievrij' zijn. Ze moeten zich letterlijk op glad ijs durven te begeven. De hondenteams trainen daarom veelvuldig met obstakels zoals ladders, trappen en roosterbruggen. De honden dragen dan soms speciale 'sokjes' voor meer grip.

Honden die bij de BSB werken zijn moedig, snel, stil en hebben een vaste beet. Ze deinzen vrijwel nergens voor terug. Ook niet als er schoten worden gelost.

Tijdens de oefenscenario's staan interventies bij terreurdreiging met explosieven centraal. Behalve dirigeer- en aanvalshonden spelen ook detectiehonden van de Marechaussee en de politie een rol.

Leden van de BSB en DSI opereren waar nodig vanuit een onopvallende civiele auto.

Voordat een hond bij de BSB wordt aangenomen, volgt hij een basisopleiding van 3 jaar bij de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging. De dieren met BSB-potentie doorlopen vervolgens een test en medische keuring. Als ze die doorstaan gaat de BSB over tot aankoop en geeft ze een specialistenopleiding waarbij ze samen met hun vaste geleider tactisch en technisch worden klaargestoomd voor hun taak.

Tientallen honden uit 13 verschillende landen (Australië, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hong Kong, Ierland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Verenigde Staten en Zweden) trainen samen verkennings- en aanvalstechnieken.

Nederlandse dirigeerhonden dragen de camera op hun kop, maar diverse andere nationaliteiten klemmen deze vast op de rug of hangen hem voor op de borst.

Dirigeerhonden op verkenning worden niet zoals sommige robots gehinderd door drempels, trappen of water. Bovendien werkt een hond veel sneller. Behalve filmen met een actiecamera, kunnen de viervoeters bijvoorbeeld ook kleine camera's of explosieven neerzetten.

Na het vooronderzoek met behulp van een dirigeerhond rennen 2 aanvalshonden het pand binnen om de vermeende terrorist te overmeesteren.

Zodra honden de verdachte in hun greep hebben, betreden de leden van de BSB en de DSI het pand en rekenen hem in.

Eén van de succesfactoren in een geslaagde operatie zijn de uitstekende samenwerking tussen mens en hond. Zij zijn sterk op elkaar ingespeeld en vormen daarom altijd een vast team.

De Landelijke Eenheid van de politie en de BSB verlenen elkaar zo nu en dan bijstand. Niet alleen bij grote operaties, maar ook wanneer één van beiden hondenteams capaciteit tekort komt bij teveel gelijktijdige klussen.

Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk   |   Foto's: Phil Nijhuis