01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

'Voorwaarts als de Romeinen'

KMar laat visitekaartje achter bij Italiaanse oefening

Een zestal inwoners van Sariland loopt met stenen en knuppels in de hand op 2 lokale politieagenten af. Een kort geschreeuw volgt. Het duo blijkt niet in staat de gemoederen te sussen en de Sarilanders komen steeds dichterbij. Plots springen ze vooruit en grijpen 1 van de agenten bij handen en voeten. Bungelend in de lucht probeert hij de onruststokers nog directief toe te spreken. Tevergeefs.

Bekijk de videoclip voor een sfeerimpressie van de oefening.

Zo'n 20 KMar-collega's reisden 2 weken geleden af naar het Italiaanse Vicenza om deel te nemen aan de Italiaanse oefening van de European Union Police Services Training II (EUPST II), het vervolg op de door Nederland georganiseerde oefening Lowlands Grenade. In totaal waren ruim 450 deelnemers uit 26 landen aanwezig. De eerste weken wisselden ze ervaringen uit, daarna was het tijd voor een 72-uurs scenario waarin al het geleerde samenkwam.

Rellen sussen

Als de Sarilandse relschoppers na een halve minuut de politieagent nog niet hebben neergezet, komt de Europese versterking in actie. Oekraïners, Spanjaarden, Kroaten en 7 collega's van de Bijstandseenheid (BE) lopen in linie de heuvel af. Het duurt niet lang voor de relschoppers het op een lopen zetten.

Als de lokale politie de controle verliest, is het aan de Europese politiemacht om in te grijpen.

Wachtmeester-1 Dennis is positief over EUPST. "Worden wij internationaal ingezet dan moeten we in het veld goed kunnen samenwerken. Je groeit heel snel naar elkaar toe. Dat is later bij een echte inzet weer handig."

Wel is het voor de Nederlanders even wennen aan de Italiaanse manier van inzet. De Italianen werken extreem compact. "Voorwaarts als de Romeinen", omschrijft Dennis. Ze lopen dicht op elkaar, de commandant heeft directe controle en stuurt ze bij. "Als zoveel nationaliteiten samenkomen en je hebt een taalbarrière, dan is deze controle heel handig."

Gedecideerd gaan de militairen voorwaarts en binnen 15 minuten blazen de relschoppers de aftocht.

Visitekaartje

Naast de BE is ook de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) namens de KMar aanwezig. Met 7 BSB'ers, versterkt door 2 Oekraïners, 2 Kroaten en een Roemeen, beveiligen zij tijdens de oefening een VIP. Opperwachtmeester Paul ziet de deelname aan de oefening als een mooie gelegenheid om een visitekaartje af te geven: "Wij laten hier zien dat de Nederlanders goed zijn in hun werk. De volgende keer dat een Italiaan marechaussees ziet weet hij gewoon: dat zijn capabele gasten."

Op de tweede dag van het 72-uurs scenario bewijst Paul’s team zich wederom. Als hun VIP een keyleader ontmoet wordt de groep aangevallen. Direct beantwoorden de marechaussees het vuur en brengen de VIP in veiligheid. Na afloop inventariseert men wie er door de simunation (simulatie red.) patronen zijn geraakt. "De tegenstander was geraakt in zijn arm, been en 2 keer in de borst. En wij? Geen schrammetje."

"Ook doen we flink wat nieuwe contacten op", vervolgt de opper. "Heb ik straks in een inzetlocatie ondersteuning nodig van de Italianen dan staan er in mijn telefoon nu al 4 nummers van mensen die mij daarbij kunnen helpen. En natuurlijk is het delen van kennis met onze buitenlandse collega's heel waardevol."

Terwijl de VIP met een lokale key leader in gesprek gaat, beveiligen de mannen van de BSB de omgeving.

Wordt vervolgd

Nederland is van 2015 tot 2018 de voorzitter van EUPST II-consortium. Daarom heeft de Marechaussee in alle oefeningen die onder deze vlag worden georganiseerd een belangrijke rol. Na Nederland en Italië, is het nog aan Spanje en Portugal, Frankrijk en Roemenië om oefeningen te organiseren.

De EUPST-oefeningen moeten Europese politie-eenheden voorbereiden op een eventuele inzet in gebieden waar de lokale politie de controle verliest. Dat kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een natuurramp waarop plunderingen uitbreken of, zoals in het Italiaanse scenario, een dictator is afgezet en het gebrek aan autoriteit voor onrust zorgt. De Europese politiemacht maakt zijn intrede om de lokale agenten op te leiden, beter bekend als Mentoring, Monitoring, Advising & Training (MMA&T). Bepaalde taken als riot control of de begeleiding van VIP's nemen ze indien nodig over.

Tekst: Patrick Regan   |   Foto's: sergeant-majoor Eva Klijn   |   Video en montage: sergeant Henry Westendorp