Ubl'a, Slowakije

"Deze zomer werk ik 7 weken voor Frontex op het Border Crossing Point (BCP) Ubl'a in het oosten van Slowakije aan de Oekraïense grens. Ik ben aan deze Europese buitengrens tewerkgesteld als first line officer en werk samen met Slowaakse collega's. De voornaamste taak van de politie op het BCP is de controle van personen en documenten op in- en uitreis. De douane houdt zich bezig met de controle van goederen. Zij kijken vooral naar illegale in- en uitvoer van benzine, sigaretten en alcohol. Naast de controle op het BCP valt ook een groene grens van ongeveer 10 kilometer onder onze verantwoordelijk.

Links: Welkom in de EU. || Rechts: De hoofdstraat in het Slowaakse Kosice.

De grenspost wordt alleen gebruikt door voertuigen met een toegestane maximum massa van minder dan 3.500 kg. Reizigers met grotere voertuigen mogen naar een andere grensovergang rijden. Het overgrote deel van het verkeer bestaat uit lokale bewoners die voor de goedkope artikelen in Oekraïne graag een tijdje in de rij staan. In Oekraïne mag je rondrijden in een auto met buitenlands kenteken zolang je na 5 dagen het land even verlaat. Dit verkeer zien we hier ook regelmatig het BCP passeren.

Het overgrote deel van de reizigers spreekt geen Engels, Duits of Nederlands, dus ik voer de controles uit met de paar Slowaakse zinnen die ik me eigen heb gemaakt. Als er wat uitgebreider op zaken in moet worden gegaan, neemt een Slowaakse collega het over. De samenwerking binnen het team is goed. Ze proberen het mij naar de zin te maken en laten me zo zelfstandig mogelijk werken. Ik ben de enige Frontex-medewerker die hier werkzaam is. De laatste heeft hier 2 jaar geleden gewerkt.

Links: Een park in de Hongaarse stad Debrecen. || Rechts: Natuurwandeling in Morské Oko, Slowakije.

Ik verblijf in een hotel in Michalovce, een dorp met circa 40.000 inwoners. In de directe nabijheid ligt een groot meer genaamd Sirava, waar zomers de nodige activiteiten en optredens plaatsvinden. In de omgeving zijn ook een aantal natuurgebieden die de moeite waard zijn. Ook Hongarije en Oekraïne zijn leuk om te bezoeken. Ik houd me hier zelf bezig met een wandeling, een terrasje of een sportmomentje buiten de deur. De meeste mensen weten zich prima te redden hier. De huizen zien er netjes uit en er zijn regelmatig mensen op straat en op terrasjes te zien. Uiteraard zijn er altijd  uitzonderingen, zoals de mooie oude 'Oostblok'-auto's die nog steeds rondrijden."

Links: Het Border Crossing Point in Ubl'a. || Rechts: Patrouilleren aan de groene grens.

Opperwachtmeester Mark
First line officer
Frontex Joint Operations Land