04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Kennismaken met de KMar

Tekst Patrick Regan
Foto Louis Meulstee en Jeroen van Dijk (video)

Nieuwe opzet selectietest: KMar 3-daagse

Push-ups in de modder, lastige 'reizigers' aanspreken en koken in de buitenlucht; 49 kandidaten voor de wachtmeesteropleiding kregen het afgelopen juli op het OTCKMar flink voor de kiezen. Daar namen ze deel aan de eerste KMar 3-daagse. Dit nieuwe onderdeel in het selectietraject geeft de kandidaten een beter beeld van de opleiding en de KMar een beter beeld van de kandidaten.

De KMar 3-daagse vormt een nieuw belangrijk onderdeel binnen het selectietraject. Zo doorlopen de kandidaten op dag 1 al de sporttest. Door in het selectietraject onder andere al gericht fysiek te testen, wil de KMar de uitval in de eerste weken van de opleiding omlaag krijgen en het niveau van de instroom verhogen. Zo hebben alle leerlingen bij de start van de opleiding een fysiek basisniveau van waaruit ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Niet alleen de fysieke eigenschappen worden getest. Opdrachten binnen een KMar-context, moeten bepalen of een kandidaat talent heeft voor het werk als wachtmeester. Denk aan een proces verbaal schrijven of lastige 'reizigers' aanspreken. Mede op basis van deze opdrachten kan een kandidaat eventueel aan het einde van de 3-daagse naar huis worden gestuurd. Bovendien geeft het geheel de wachtmeesters in spe een beter beeld van hun toekomstige opleiding. Zo kunnen ook zij bepalen of de functie van wachtmeester bij hen past.

Benieuwd hoe het de wachtmeesters in spe op dag 2 van de KMar 3-daagse af ging? Bekijk dan de clip.

Per kandidaat maken de observatoren een beoordeling.

Notitieblokken

Begeleiders en observatoren volgen de groep dan ook op de voet. Tijdens het terreinwerk bijvoorbeeld, worden de kandidaten constant geobserveerd door mensen met notitieblokjes. Wie neemt de leiding binnen de groep? Wie blijft achter? En wie zijn de stille krachten?

"Wij observeren de kandidaten nauwkeurig", vertelt Danny van der Horst, selectiepsycholoog bij het Dienstencentrum Werving en Selectie. "Zo proberen we erachter te komen wat voor karakter aan hun acties ten grondslag ligt. Iemand kan bij een individuele opdracht bijvoorbeeld heel erg dominant zijn, of juist in overleg treden. Voor de Marechaussee zoeken we de mensen in het midden."

Probleemoplossend vermogen

"Je hebt in het parcours 4 fouten gemaakt", vertelt IBT-instructeur adjudant Zuur tegen een kandidaat. "Je krijgt van mij 1 minuut om opnieuw naar de instructie te kijken en je mag het dan nog eens proberen." In één van de gymzalen van het OTCKMar lopen de kandidaten een korte hindernisbaan. In welke volgorde en op welke manier ze de obstakels moeten bestormen, valt op te maken uit een combinatie van kaarten en instructies.

Adjudant Zuur begeleidt de kandidaten tijdens deze test. "We letten bij deze proef met name op het probleemoplossend vermogen en hoe de kandidaat leert van zijn fouten. Wie de eerste ronde vier fouten maakt, en bij de herkansing nog maar één, heeft het dus goed gedaan." Terwijl de volgende kandidaat zijn rondje langs de hindernissen aflegt, kijken 2 observatoren instemmend toe. "Deze is slim."

Diamantjes

In de avonduren, als het harde werk erop zit, mogen de kandidaten proeven aan de operatie. Meet the diamonds. Wachtmeesters Denny van de brigade Zuid-Holland en Emiel van de brigade Grensbewaking op Schiphol vertellen over hun werk. Denny: "Ik ga zo eerlijk mogelijk vertellen wat ze te wachten staat. Hoe het rooster eruit ziet bijvoorbeeld. De pluspunten, maar zeker ook de minpunten."

Emiel spreekt als eerste. Hij is nog niet klaar met zijn praatje, of de vragen barsten los: "Hoe is de sfeer op de werkvloer?" "Wat is het leukst op je werk?" "Heb je weleens in een levensbedreigende situatie gezeten?" Collega Denny stapt naar voren. "Jongens, ik zie dat de vragen blijven komen, maar ik heb ook nog een presentatie."

Selectietraject

Maar welk traject doorlopen nieuwe collega's nu voordat ze de opleiding ingaan? Na een verplichte voorlichting kan een kandidaat solliciteren. Daarop volgt een papieren selectie en capaciteitentest. Is dit achter de rug, dan doorloopt hij de KMar 3-daagse. Daarna volgt nog het psychologisch onderzoek en de aanstellingskeuring.

In 2017 organiseert de KMar 8 keer een 3-daagse. Om hiervoor voldoende getrainde observatoren te hebben worden er vanaf september 2016 trainingsdagen georganiseerd waarmee collega's worden opgeleid tot observator. Wil je ingezet worden als begeleider en/of observator tijdens de KMar 3-daagse en heb je nog geen trainingsdag gevolgd, maak dan je interesse kenbaar via het emailadres: KMar3daagse@mindef.nl