Tekst Ingmar Kooman
Foto korporaal Jasper Verolme
Marechausseemuseum 80 jaar
Van diensthorloge tot schietkoffer en van dienstfiets tot YPR. Het Marechausseemuseum geeft al bijna 80 jaar een inkijkje in de rijke geschiedenis van het Wapen. Op 24 en 25 september viert het museum die mijlpaal met een weekend vol activiteiten. Directeur Roland van der Heijden gaf KMarMagazine een rondleiding in de nassaublauwe schatkamer.
Een bescheiden zijdeur vormt de entree van het museum. Via een smal gangetje kom je in de eerste zaal, waar een korte video je letterlijk beeld en geluid geeft bij de geschiedenis van het Wapen. Wil je een echt gevoel krijgen bij de Marechaussee, dan kun je ook gaan voor een KMar-verkleedpartij. Motorjack, platte pet of helm, combineer maar raak. "Je ziet hier echt de meest wanstaltige combinaties", lacht directeur Van der Heijden, zelf kolonel buiten dienst.
Snuisterijen
In de nadagen van Napoleon was het niet veel anders, merkt hij op bij een 2 eeuwen oud tenue. "Het eerste uniform was echt een samenraapsel uit de Napoleontische periode. Die uniformen waren immers ruim voor handen." Ook na de Tweede Wereldoorlog krijgt de KMar een make-over. Dan zijn de uniformen van de Britten leidend in de kledingstijl van de Nederlandse militairen.
Zo zijn er vele parallellen te trekken in ruim 200 jaar Marechaussee. Even verderop wijst Van der Heijden op een vitrine met "snuisterijen". Kleine objecten waar de gemiddelde museumbezoeker achteloos aan voorbij loopt. Toch zijn ze veelzeggend over de KMar van jaren her. Wat te denken van het 'rijkshorloge' uit 1920? "Als marechaussees op patrouille gingen, kregen ze een klokje mee zodat ze zich op gezette tijden konden melden", legt de directeur uit. "In die tijden was het bezit van een horloge geen gemeengoed."
Dienstfiets
In het depot van het museum staan klassiekers als het Otter pantserwielvoertuig en de YPR gebroederlijk naast verschillende generaties motorfietsen. Een operationeel voertuig waar je misschien niet zo snel aan denkt, is de fiets. Let wel: een dienstfiets met sabelhouder uit de jaren '20. Want hoe inzetbaar is de Marechaussee zonder persoonlijk wapen?
Ook de politionele zusterorganisaties vinden onderdak in het Marechausseemuseum. Want zowel de Rijkspolitie als de Rijksveldwacht namen na de oorlog delen van het KMar-werk over. "De politiek maakt keuzes in het takenpakket. Toen én nu", legt Van der Heijden uit. "Of je nu praat over 1814, 1957 of vandaag de dag, dat is niet veranderd."
Frontex-missie
Hedendaagse taken komen ook aan bod. Denk aan de Hoog Risico Beveiliging, de grensbewaking, het opsporingswerk. "In het museum willen we juist ook inzicht geven in de actuele Marechaussee", benadrukt Van der Heijden.
Niet alleen in de vorm van vitrines met bijvoorbeeld modern wapentuig als een schietkoffer (een in een koffer ingebouwde mitrailleur) en diverse langeafstandsgeweren. Dos je maar eens uit als BSB'er, met kogelwerend vest, schild en zware helm. Jonge bezoekers mogen zelf puzzelen op een nagebouwd plaats delict of een speurtocht door het museum maken.
Daarnaast heeft de directeur de Frontex-inzet op Chios op het oog voor een thematentoonstelling. Een rubberboot en een stapel reddingsvesten van het Griekse migranteneiland zijn recente aanwinsten. "Ik ben echt aan het jagen", grinnikt de directeur.
"We willen meer beleving", stelt Van der Heijden, "maar maken geen attractiepark van het museum. Het moet wel bij de Marechaussee horen." De verhalen achter de objecten, daar draait het om. "Ik hoop dat onze bezoekers na afloop oprecht zeggen: wauw, dat had ik niet verwacht."
Activiteiten jubileumweekend
Zaterdag 24 en zondag 25 september staan in het teken van het jubileum van het Marechausseemuseum.
Waar?
Marechausseemuseum
Weeshuiswal 9
Buren
Een greep uit de activiteiten:
- static show van marechaussee- en politievoertuigen
- serious gaming met het OTCKMar
- re-enactment
- exerceren met het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar
- ontmoet leden van de ME en BE
- luister naar het Trompetterkorps (zaterdag)
Op 31 oktober is de echte 'verjaardag' van het Marechausseemuseum. Dat viert het museum met een speciaal symposium. Kijk op de website voor meer informatie.
Vrijwilliger worden?
Het Marechausseemuseum zoekt enthousiaste vrijwilligers. Meer informatie: postbus@marechausseemuseum.nl