11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

…Cyber

Tekst Patrick Regan
Foto Valerie Kuypers

Een hacker probeert toegang te verkrijgen tot digitale systemen, afpersing met webcambeelden of hele computersystemen platleggen. Criminaliteit in het digitale domein komt binnen de taakvelden van de Marechaussee steeds vaker voor. Het is dus belangrijk om je als organisatie staande te houden binnen dit geweld. Alle collega's krijgen daarom binnenkort een cybersecurity awareness opleiding. Ook zijn er heuse cyberrechercheurs in het leven geroepen en komt er een gestructureerd opleidingstraject dat iedere marechaussee van de benodigde cyberkennis moet voorzien. De mensen in de frontlinie tegen cybercriminaliteit hebben uiteraard meer expertise nodig dan collega's die er minder mee te maken krijgen.

Klik op de blauwe rondjes hieronder om meer te weten te komen over de KMar binnen het cyberdomein.

Awareness: Iedere collega krijgt een Cyber Security Awareness training. Die moet marechaussees bewust maken van de gevaren op het internet en ze beter in staat stellen zichzelf daartegen te beschermen. Op het OTCKMar wordt de cursus al gegeven aan studenten die nieuw opkomen. In de nabije toekomst krijgen ook de collega’s in het land de training aangeboden. Een aantal onderwerpen die de revue passeren: hoe ga je om met interne informatie, wat deel je op sociale media en hoe blijven wachtwoorden veilig.

Verder opleiden: De opleidingen voor cyber zijn opgedeeld in 4 categorieën. Eerst is er awareness, het niveau dat iedere collega minimaal moet hebben. Vervolgens worden medewerkers in bepaalde functies met een e-learning module aanvullend opgeleid tot het basisniveau. Wie een functie heeft binnen het cyberdomein, ontwikkelt zich verder tot de niveaus 'verdiept' of expert. De KMar maakt de lespakketten voor die laatste 2 niveaus op maat.

Cybercrime: Wat is ook alweer cybercrime? Dit deelt de KMar op in 3 categorieën. Als eerste is er de conventionele criminaliteit met een digitale component. Denk aan een mobiel device gevonden bij een verdachte van mensensmokkel. Bij categorie 2 is het middel dat een verdachte gebruikt digitaal, maar het misdrijf zelf niet. Bijvoorbeeld bij afpersing met webcambeelden. Is zowel doel als middel digitaal, dan spreken we van categorie 3. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een hacker die poogt informatie te vergaren of toegang te verkrijgen tot digitale systemen.

Cyberrechercheurs: In de huidige situatie worden tactische teams indien nodig ondersteund door Digitaal Forensische Ondersteuning; de collega's met echte cyberkennis. Hierbij gaat het vooral om categorie 1 en 2 cybercrime (zie kopje Cybercrime). Voor de daadwerkelijke cybercriminaliteit, die zich compleet op het internet afspeelt, richt de KMar in de toekomst een tactisch Cyberteam op. 7 junior cyberrechercheurs die nu worden geworven, vormen hiervoor de eerste stap.

Kansen: Nu lijkt het misschien alsof het cyberdomein één groot gevaar is, maar niets is minder waar. Het digitale domein biedt legio kansen. Enerzijds om als KMar met meer doelgroepen in contact te komen. Anderzijds creëert het mogelijkheden in het informatiegestuurd optreden. Als er iets in de wereld gebeurt, staat het vrijwel direct online. Door deze activiteiten goed te monitoren, versterkt de KMar de informatiepositie. Investeren in Open Source Intelligence (OSINT) en big data analyse, zijn dan ook ambities van de KMar.