03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

De 12 mooiste foto's van…

Foto sergeant Hille Hillinga, Valerie Kuypers, Louis Meulstee en korporaal Jasper Verolme

…de KMar in de zomermaanden

Waar veel bedrijven en organisaties in de zomerperiode een versnelling terugschakelen, geldt dat niet voor de Koninklijke Marechaussee. De KMar schakelt zelfs een tandje bij. Het werk nam de afgelopen weken, vanwege de extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol, toe. Maar ook het reguliere werk ging gewoon door. KMarMagazine selecteerde 12 foto's van de zomermaanden van 2016.

Prettig kennismaken

Kandidaten krijgen een beter beeld van het marechausseewerk en de Marechaussee krijgt een beter beeld van de kandidaten. Die grote voordelen levert de nieuw geïntroduceerde KMar 3-daagse op. In 3 dagen tijd kunnen kandidaten zichzelf bewijzen aan de observatoren of toch hun eigen weg kiezen buiten de KMar. Meer over de 3-daagse leest u op pagina 4 van dit KMarMagazine.

Hulp in de haven

Militairen van de Landmacht ondersteunen in Hoek van Holland, IJmuiden en Europoort bij de uitvoering van de grenspolitietaak. De extra hulp is welkom nu de illegale migratie via de zeehavens toeneemt. De landmachtmilitairen helpen op aanwijzing en in aanwezigheid van KMar-collega's om vrachtwagens te doorzoeken die met de ferry naar Groot-Brittannië vertrekken.

Terugkeer Van Amstel

Zr. Ms. van Amstel keert terug in Den Helder. Aan boord zijn ook 6 KMar-collega's aanwezig. Het fregat voer een maand lang onder de vlag van Frontex en bewaakte de Europese buitengrens. De KMar verzorgde de identiteitscontrole en screening van migranten die op de Middellandse Zee uit het water werden gered.

Secretaris-generaal bezoekt BSB

Secretaris-generaal van Defensie Wim Geerts brengt een werkbezoek aan de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, het eskadron Hoog Risico Beveiliging en brigades op Schiphol. De SG wordt geïnformeerd over het veelzijdige takenpakket van de Koninklijke Marechaussee. Ook krijgt hij uitleg over het informatiegestuurd optreden en de transitie naar het Landelijk Tactisch Commando.

KMar paraat tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Dit jaar doet er geen officieel KMar-detachement mee aan de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Uiteraard is de Marechaussee wel in en om Nijmegen aanwezig om het immense evenement met grote militaire inbreng in goede banen te leiden. Langs de route en ook op Kamp Heumensoord is de Marechaussee paraat en houdt ze een oogje in het zeil.

Extra scherp bij Schiphol

Het begin van een hectische periode op en rond 's lands grootste luchthaven. De driehoek (burgemeester; hoofdofficier; KMar/politie) van Haarlemmermeer besluit in overleg met de NCTV om extra maatregelen te treffen. Aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen in de drukke periode op Schiphol is een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven. Meer over dit onderwerp kunt u lezen op pagina 1 van dit KMarMagazine.

Museum bijna 80 jaar

De zomervakantie is de ideale gelegenheid voor een uitje naar een museum. Dit jongetje is met zijn vriendjes op bezoek bij het Marechausseemuseum in Buren. Eind september viert het Marechausseemuseum zijn 80ste verjaardag. Wilt u het jubileum bijwonen of ook eens een bezoek aan het museum brengen? Meer over dit onderwerp kunt u lezen op pagina 5 van dit KMarMagazine.

In alle kleuren van de regenboog

Ook dit jaar is de KMar weer vertegenwoordigd in het roze gekleurde centrum van de hoofdstad van Nederland. Op een eigen boot varen zo'n 80 defensiemedewerkers over de Amsterdamse grachten tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. 'Onze vrijheid begint bij die van een ander' staat in regenboogkleuren op de defensieboot geschreven.

Spoedcursus KMar

De Marechaussee krijgt extra ondersteuning van andere defensieonderdelen bij het uitvoeren van de extra veiligheidsmaatregelen op en rond Schiphol. Om deze militairen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun taak tijdens de controles krijgen ze op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar een spoedcursus Marechaussee.

Omgeving Schiphol kleurt blauw en groen

De tijdelijke ondersteuning door militairen van de Landmacht is begonnen. De militairen zijn zichtbaar bij de controles op de toegangswegen rond Schiphol. Door deze steun kunnen andere taken van de KMar, bijvoorbeeld de inzet voor Hoog Risico Beveiliging elders in Nederland en de inzet in het kader van de migratiestromen, worden opgevangen. 18 augustus worden de extra veiligheidsmaatregelen bijgesteld en voert de KMar het werk weer alleen uit.

Herdenking Indisch monument

De capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië is bij het Indisch monument in Den Haag herdacht. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en de operationele commandanten van de Marechaussee, Marine, Landmacht en Luchtmacht legden een krans uit naam van de Nederlandse krijgsmacht. Bij de herdenking was ook minister Jeanine Hennis-Plasschaert aanwezig.

CKMar op bezoek bij BST

Commandant KMar luitenant-generaal Harry van den Brink is samen met onder andere Petra Lugtenburg (hoofddirecteur Financiën en Control) te gast bij het Border Security Team (BST) op het Griekse eiland Chios. Het BST bestaat uit circa 35 collega's van de KMar, Marine, CDC, DJI, IND, Nationale Politie en de DT&V. Zij ondersteunen onder de vlag van Frontex sinds begin 2016 de Griekse autoriteiten bij het bewaken van de Europese grens. Op het eiland Lesbos is sinds april ook een BST actief.