Athene, Griekenland

"Ik werk vanaf januari op het International Coordination Centre (ICC) van Frontex in de Griekse havenstad Piraeus. Ik vertegenwoordig hier de Koninklijke Marechaussee in de Frontex-operatie 'Poseidon Rapid Intervention'. De Nederlandse bijdrage bestaat uit een Border Security Team van ruim 40 medewerkers, die onder de vlag van Frontex werken. 

Links: Migranten in de haven van Piraeus, Athene. || Rechts: Het Border Security Team aan het werk op Chios.

Het BST werkt op het eiland Chios, 6 tot 8 km voor de kust van Turkije, en bestaat uit marechaussees en specialisten van binnen en buiten Defensie. Hoofdtaken zijn het identificeren, registreren, screenen en het debriefen van migranten. Daarnaast voert het team samen met de Grieken grenscontroles uit, op zee en land. Met dit multidisciplinaire team proberen we op Chios een onderscheidende bijdrage te leveren aan Frontex en de Griekse autoriteiten.

Links: Hoofdkantoor van de Hellenic Coast Guard. || Rechts: Tempel van Poseidon in Sounio.

Mijn werk bestaat uit het dagelijks bijwonen van een overleg (Joint Coordination Board) op het ICC van Frontex. Ik presenteer tijdens deze bijeenkomst de operationele inzet van het BST op Chios van de vorige dag. Ik meld hier eventuele incidenten van onze land- en zeepatrouilles en bespreek met mijn Europese collega's en de Griekse autoriteiten alle onderwerpen die van belang zijn voor de operaties op de eilanden. Daarnaast ben ik voor commandant BST en zijn team het aanspreekpunt bij Frontex in Athene en behartig hun belangen. Ik bezoek ook wekelijks de Nederlandse ambassade in Athene waar we overleggen over alle migratie-activiteiten in Griekenland. 

Links: Aan een Griekse maaltijd. || Rechts: Mijn appartement.

Ik woon in een appartement 15 km van Piraeus. Ik werk over het algemeen vanuit huis. Griekenland is een fijn land, het eten is prima en de lokale bevolking is hartelijk. Als ik vrij ben ga ik erop uit en bezoek ik de bezienswaardigheden van dit boeiende Griekenland. Je merkt dat het de eerste prioriteit van de Grieken is om de economische situatie weer te boven te komen. Veel mensen hebben het financieel erg zwaar.

Links: Klaar met mijn werk bij Frontex. || Rechts: Een meeting van de Frontex Joint Coordination Board.

Het is een voorrecht om het BST van de Koninklijke Marechaussee te mogen vertegenwoordigen in Athene. Het is een boeiende en bijzonder leerzame periode en ik verwacht dat we voor wat betreft de migratieproblematiek hier in Griekenland, ook de komende tijd zullen worden uitgedaagd."

Met vriendelijke groeten,

Kapitein John

National Official Frontex 

Poseidon Rapid Intervention