Marechaussee schiet op auto bij achtervolging

De Marechaussee heeft tijdens een achtervolging van een auto op de A22 bij IJmuiden enkele schoten gelost. De 3 inzittenden van de auto konden uiteindelijk worden aangehouden in Zaandijk. De Marechaussee constateerde tijdens een controle dat het rijbewijs van de bestuurder mogelijk was vervalst. Die ging er vervolgens vandoor, waarop de Marechaussee enkele schoten loste.

Hagenaren op matje voor nep-ID's

2 mannen uit Den Haag zijn aangehouden op verdenking van het vervalsen van Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten. Het vermoeden bestaat dat mensensmokkelaars die vervalste documenten gebruikten om vluchtelingen illegaal Europa binnen te krijgen. De zaak kwam aan het rollen nadat documentenexperts van de Marechaussee tussen 2010 en 2013 Nederlandse documenten aantroffen die veelal op eenzelfde manier vervalst waren.

Veiligheidsmaatregelen Schiphol opgeschaald

De veiligheidsmaatregelen op Schiphol zijn opgeschaald na de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem. De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de Marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Daarnaast voert de Marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland, op de grens met België.

Hennis: complexe puzzel voor Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee staat voor een complexe puzzel. Dat zei minister Hennis voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. "Er is nu een hoeveelheid van problemen waarvoor de Koninklijke Marechaussee wordt ingezet. Er zijn veel vragen bij de Marechaussee, er moeten keuzes worden gemaakt, en de puzzel is complex", zei Hennis.

5 Somaliërs opgepakt voor mensensmokkel en identiteitsfraude

5 Somaliërs die van plan waren om naar Malta te reizen zijn in de vertrekhal van Eindhoven Airport opgepakt. Eén van de mannen (52 jaar) toonde bij controle een Noors paspoort dat niet van hem was. Hij werd door de Marechaussee aangehouden voor identiteitsfraude. Het vermoeden bestond dat er sprake was van mensensmokkel en daarom zijn de anderen, 3 mannen en 1 vrouw in de leeftijd van 21 en 22 jaar, ook aangehouden.

Vrouw smokkelt geld in lichaam

Een 37-jarige vrouw uit Italië is op Eindhoven Airport aangehouden op verdenking van witwassen. In totaal had zij 25.000 euro aan contant geld bij zich. Een deel van het geld zat in plastic bollen verstopt in haar lichaam. De vrouw viel op bij surveillerende marechaussees, omdat zij zich vreemd gedroeg. Na een gesprek buiten is zij meegenomen voor verder verhoor. 

Militair omgekomen tijdens training in Ossendrecht

Tijdens een oefening in Ossendrecht is een 35-jarige militair bij een schietincident om het leven gekomen. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de toedracht van het incident. Details zijn niet bekendgemaakt. De Marechaussee voert het onderzoek uit onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Zaken waarbij militairen betrokken zijn, vallen onder het OM in Arnhem. 

17 Afghanen in vrachtwagen

Marechaussees hebben tijdens een standaard uitreiscontrole van de ferry Hoek van Holland-Harwich 17 mensen van Afghaanse afkomst in een vrachtwagen ontdekt. Onder hen waren 6 kinderen. De 50-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur is aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De ontdekte Afghanen hebben asiel aangevraagd.

Mensen opgepakt bij controles marechaussee

Marechaussees hebben bij controles op de Rijksweg A1 bij De Lutte een 19-jarige man uit Albanië aangehouden die reisde op een 'look-a-like'-paspoort. Het document was was wel geldig, maar niet van hem. De man is aangehouden en heeft asiel aangevraagd. Verder is een 25-jarige man uit Kosovo opgepakt die hier illegaal was. Hij wordt het land uitgezet.