12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

… Lowlands Grenade 2016

Tekst Robert den Hartog
Foto Louis Meulstee

In het Duitse Weeze start op 4 april onder leiding van de Koninklijke Marechaussee de grote internationale oefening Lowlands Grenade 2016 (LLGN16). Tot en met 15 april is het oefenterrein onder de vlag van de European Union Police Services Training omgedoopt tot Transfalia, een regio met een hoge werkloosheid, corruptie en een slecht getrainde politiemacht.

Door op de oranje rondjes te klikken komt u meer te weten over Lowlands Grenade 2016.

De landen: Aan Lowlands Grenade 2016 doen politieorganisaties mee uit 30 verschillende landen. Naast Nederland zijn dat Frankrijk, Roemenië, Portugal, Spanje, Cyprus, Estland, Bulgarije, Italië, Duitsland, Engeland, Verenigde Staten, Canada, Zwitserland, Polen, Letland, Litouwen, België, Hongarije, Burkina Faso, Rwanda, Kameroen, Oost-Timor, Guinee Bissau, Sao Tomé, Niger, Turkije, Macedonië, Georgië en Zweden. Daarnaast sturen ook Eurogendfor en het College Europeen de Police (CEPOL) een afvaardiging.

KMar-specifiek: Het aantal deelnemers per land varieert van 1 tot 20. De Koninklijke Marechaussee levert in totaal 9 medewerkers van de Bijstandseenheid, 3 coördinatoren van de BE en 5 collega's voor het CCP (Community Policing Platoon). Als organisator levert de KMar ook de oefenleiding. Deze collega’s werken normaal gesproken bij het OTCKMar, Staf CKMar en het Landelijk Tactisch Commando.

Roleplay: Om de scenario's zo realistisch mogelijk te maken, maakt Lowlands Grenade gebruik van 150 figuranten. De zogenoemde roleplayers komen van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar en het ROC Noorderpoort en Nieuwegein. De roleplayers ondersteunen in de eerste week de trainingscarrousel en zijn tijdens het 72 uurs scenario de 'bewoners' van Transfalia. Zij nemen een fictieve identiteit aan en zullen de oefenende eenheden 3 dagen lang op de proef stellen tijdens de verschillende verhaallijnen.

De oefening: LLGN16 is, na Lowlands Grenade 2014, de tweede grote oefening in het bestaan van de KMar. De eerste week trainen de deelnemers in een carrouselvorm dat start op individueel niveau en eindigt op teamniveau. Een 72 uurs scenario, waarin al het geleerde samenkomt, vormt het sluitstuk van de oefening. Het accent tijdens LLGN16 ligt op hoe internationale politieorganisaties een bijdrage kunnen leveren aan het opbouwen en ondersteunen van een politiestelsel in instabiele gebieden. De focus ligt daarbij op community policing en Monitoring, Mentoring, Advising and Training (MMA&T).

De samenwerking: In de aanloop naar en tijdens LLGN16 werkt de KMar samen met andere defensieonderdelen, zoals de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) ondersteunt op het gebied van logistiek en verbindingen. Maar de KMar heeft ook een coördinerende rol richting derde partijen, zoals (inter-)nationale overheidsinstellingen, lokale ketenpartners en Non Governmental Organisations (NGO's), waaronder het Rode Kruis, Unicef, Artsen zonder Grenzen en verschillende Gender en Human Rights organisaties.