09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

KMarKort

Nacht van de Militaire Muziek weer een succes

Een tubakwartet, een koper ensemble bestaande uit 13 personen, het popcombo en de bigband. Dat was de inbreng van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee tijdens de tweede editie van de Nacht van de Militaire Muziek in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het festival was wederom een succes. Er kwamen in totaal 2.000 mensen op af, 500 meer dan vorig jaar.

Een van de hoogtepunten was het optreden van de bigband die een programma speelde met een van Nederlands bekendste saxofonisten: Allard Buwalda. Bezoekers van het militaire muziekfestival konden genieten van ruim 30 ensembles die vele kleine concerten ten gehore brachten op 8 verschillende podia. Daarmee toonden de ensembles de veelzijdigheid van de Nederlandse militaire muziek met muziekstijlen, uiteenlopend van tromsignaal tot jazz en van regimentsmarsen tot pop. Aan het evenement werkten 200 militaire musici mee van marine, land- en luchtmacht en Marechaussee.

lijntje

Nieuwe voorzitter Thuisfrontcomité

Kapitein John Oude Lansink is de nieuwe voorzitter van het Thuisfrontcomité Koninklijke Marechaussee (TFCKMar) en Nationale Politie. Oude Lansink neemt het voorzitterschap over het TFCKMar over van kapitein Geert Fransen. Fransen gaf 5 jaar leiding aan het TFC.

Het TFCKMar bestaat sinds 17 april 2002 en werkt nauw samen met de brigade Buitenland Missies. Het comité heeft als doel de missie voor de uitgezonden collega's en de thuisblijvers zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo organiseert het TFC meerder keren per jaar een Familiecontactdag voor het thuisfront, waar het thuisfront informatie krijgt over de diverse missiegebieden. Het TFCKMar bestaat uit ongeveer 10 vrijwilligers.

lijntje

KMar zoekt reservisten

De KMar wil het reservistenbestand de komende jaren laten groeien van 150 naar ruim 400 reservisten. Met het uitbreiden van het bestand is de KMar beter in staat haar taken tijdens bijvoorbeeld piekbelastingen uit te voeren.

Een baan als reservist bij de Koninklijke Marechaussee is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Van reservisten wordt verwacht dat ze beschikbaar zijn voor daadwerkelijke inzet, (IBT-)training en eventueel opleidingen. Dit gebeurt in overleg en wordt zo vaak mogelijk ruim van tevoren bekend gesteld via een zogenoemde uitvraag. Een reservist dient rekening te houden met een minimale inzet van 20 dagen per jaar.

Wilt u meer informatie over het worden van reservist bij de KMar of heeft u interesse in een baan als reservist, stuur dan een e-mail naar reservisten.02@mindef.nl.

lijntje

Turkse Jandarma op bezoek bij KMar

Luitenant-generaal Ibrahim Yaşar, Chief of Staff van de Turkse Jandarma, heeft een meerdaags bezoek gebracht aan de Koninklijke Marechaussee. Het bezoek stond in het teken van het versterken van kennisuitwisseling en kijken waar van elkaars organisatie geleerd kan worden.

Tijdens de ontvangst op Staf CKMar in Den Haag briefte PCKMar generaal-majoor André Peperkoorn uitgebreid over de ontwikkelingen binnen de KMar. Ook bezocht luitenant-generaal Yaşar de BSB, de equivalent van de Special Forces binnen de Turkse Jandarma. Hier kreeg de generaal presentaties en demonstraties te zien van het arrestatieteam, het Air Marshall-programma en aansluitend een rondleiding door het nieuwe hoofdgebouw van de BSB. Op het OTCKMar in Apeldoorn werd gesproken over de IBT en de toepassingen van serious gaming in het opleidingstraject van de marechaussees.

lijntje
lijntje