10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Achter de schermen

De verscholen bibliotheek van de KMar

Verscholen op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn ligt een onbekende eenheid van de Marechaussee, de bibliotheek. Een aardige symboliek. Weinigen weten dat hij bestaat en als dat wel zo is, dan denken veel mensen dat hij er alleen voor KMar-personeel is en cursisten van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum. Klopt, maar voor eens en voor altijd: de 'bieb' is er voor iedereen van de KMar en daarnaast voor alle personeel van Defensie.

De KMar-bieb is gehuisvest in het voormalige onderkomen van de Militair Geneeskundige Dienst (MGD), gebouw 17. Zoals het er nu uitziet, verhuist hij over circa 3 jaar naar een nieuw multifunctioneel lesgebouw. Senior medewerker Jan Hendriks. "In plaats van zoals nu een eind te moeten wandelen, kunnen studenten dan zo bij ons binnenlopen." De KMar-bieb is één van de 5 defensiebibliotheken. De wortels ervan liggen in de jaren 70, toen wijlen opperwachtmeester Wim Ellens een provisorische bibliotheek inrichtte op de derde verdieping van legeringsgebouw 16 op de Koning Willem III-kazerne. Ellens haalde alles uit de kast, ook financieel, om hem uit te breiden. Met succes, zoals in de bieb van nu te zien is.

Tekst: Jack Oosthoek l Foto's: sergeant Hille Hillinga

Wat biedt de KMar-bieb?

Boeken over onder meer opsporingmethoden; criminaliteit; criminologie; (internationale) wetgeving; landeninformatie; krijgsgeschiedenis; vreemdelingenstromen; leiderschap; management. Verzameld via klantensuggesties en zoekacties op internet en bij uitgevers. "Wij houden onze ogen en oren altijd open voor nieuwe boeken", vertelt junior medewerker Karin van Verseveld. Dvd's met boeken zijn er ook te vinden. Vooral jongeren komen erop af. Hendriks: "Zij scannen liever een tekst, dan dat ze een boek lezen. Toch is het 'papieren' boek geen achterhaald verhaal, zoals de omzet van de boekhandels bewijst. Lezen betekent ontspannen, is niet-plaatsgebonden en kan zonder pc."

Populaire boeken

De KMar-bieb herbergt ook populaire boeken als biografieën van (oud)-topsporters, detectives, boeken over ICT en psychologie. Gezien de belangstelling een goede zet, constateert junior medewerker wachtmeester-1 Janine Heller, de enige militair van de 3 personeelsleden. Nog een lokkertje: de gameconsole waarvan er binnenkort nog één komt. "De KMar-bieb biedt voor elk wat wils", aldus Heller.

Hoe leen je een boek in de KMar-bieb?

Door het van WIFI voorziene gebouw 17 binnen te lopen of door het inschrijfformulier op de intranetpagina in te vullen (bibliotheek.kmar@mindef.nl). Als u dat wilt, ontvangt u uw exemplaar per post op de werkplek. Uitleentermijn 30 dagen; voor een dvd 10. Lenen is gratis. Meer informatie over de werkwijze van de bibliotheek op het intranetportaal van de bibliotheek KMar of via http://opc-nlda.oclc.org:1080 (internet). Het telefoonnummer van de bieb is 055-357 37 35.

Leestafel en leercentrum

De leestafel is bedoeld voor passanten die even willen relaxen met (vak-)tijdschrift of krant in de hand, of door tv te kijken. "Een plek om te praten, te lachen en te discussiëren", legt Hendriks uit. "De tijd dat een bibliotheek een stilteplek was, is voorbij. Al zijn er nog steeds ruimtes waar je stil moet zijn omdat mensen er studeren." In het Open Leer Centrum (OLC) kunnen studenten en cursisten van het OTCKMar hun mail checken en op internet surfen. Op een MULAN-computer je werk doen? "Kan, maar het OLC is in eerste instantie bedoeld voor studenten en cursisten van het OTCKMar. Zijn er werkplekken over, dan kunnen flexwerkers daar ook gebruik van maken", zegt Hendriks.