04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De 12 mooiste foto's van…

Foto Valerie Kuypers

...de marechaussee-inzet tijdens het proces Wilders

In de extra beveiligde rechtzaal van het Justitieel Complex Schiphol (JCS) vond op 18 maart de regiezitting van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders plaats. Omdat het JCS binnen het werkgebied van de Koninklijke Marechaussee valt, is het de taak van de KMar om bijvoorbeeld demonstraties bij het justitieel complex in goede banen te leiden en de openbare orde te handhaven. Actiegroep Pegida kondigde een demonstratie aan. Fotograaf Valerie Kuypers ging mee met de Marechaussee.

Aankomst van de Bijstandseenheid (BE) bij de luchthaven Schiphol voor aanvang van de inzet bij het Justitieel Complex Schiphol.

Zowel de Bijstandseenheid als leden van de Hoog Risico Beveiliging bewaakten en beveiligden het Justitieel Complex Schiphol (JCS).

BE-pelotonscommandant kapitein Wesley Knetsch praat bij met een van zijn sectiecommandanten van de politie. Naast een peloton BE was er ook een sectie ME van de politie aanwezig die onder bevel van de KMar stond.

Op de wegen rond het Justitieel Complex Schiphol werden voertuigen en personen gecontroleerd en in sommige gevallen gefouilleerd.

Naast een 80-tal demonstranten van de protestbeweging Pegida was er ook veel media aanwezig buiten en binnen het Justitieel Complex Schiphol.

In de rechtbank werden in verschillende zittingszalen mensen toegelaten. Hier waren onder andere kamerleden van de PVV, mensen die aangifte hadden gedaan tegen de PVV-leider en demonstranten aanwezig.

Buiten de normale parketpolitie om leverde de Arrestanten- en Passantenwacht Schiphol medewerkers die toezicht hielden in de rechtbank op Schiphol.

De Marechaussee en politie legden contact met de demonstranten.

Tijdens de controles rond het Justitieel Complex Schiphol zijn 6 (steek)wapens aangetroffen en ook 6 mensen aangehouden. Allen waren op weg naar de demonstratie.

De Bijstandseenheid hield toezicht op het demonstratievak.

"De dag is bijzonder goed verlopen", blikte BE-pelotonscommandant kapitein Wesley Knetsch terug. "Onze aanwezigheid en de inzet van alle collega's heeft er mede voor gezorgd dat deze dag rustig is verlopen."