Kuala Lumpur, Maleisië

"Als liaison voor de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie is het mijn kerntaak om verbinding te maken met de lokale overheden in Maleisië. Deze taak vervul ik ook voor de Filipijnen en Indonesië, 2 landen waar ik voor geaccrediteerd ben. Omdat ik fysiek aanwezig ben in deze landen is het makkelijker om informatie te delen en te vergaren voor politionele of juridische vraagstukken en rechtshulpverzoeken.

Links: Bezoek aan Jakarta na de recente aanslag. || Rechts: Typisch straatbeeld in Maleisië.

Afhankelijk van het onderwerp heb ik te maken met Customs, de Royal Malaysian Police, Attorney General's Chambers, Special Branch en ga zo maar door. Alle verzoeken die ik krijg, moeten uit Nederland of België komen en officieel geregistreerd worden. Alles bij elkaar zijn het zo'n 25 opdrachtgevers die verzoeken mogen inschieten, van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst tot het Nederlands Forensisch Instituut en van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tot ons eigen Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel.

Links: De bekende Batu Caves. || Rechts: Met EU-partners voor het Koninklijk Paleis.

Mijn post is politioneel zwaar. Daarmee bedoel ik dat er meer aanvragen binnenkomen over politionele of juridische vraagstukken. Alle overige zaken zijn gerelateerd aan illegale migratie. Daarnaast heb ik een signalerende en vertegenwoordigende rol. Het is dus ook mijn taak dat ik de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie op de juiste wijze presenteer en ontwikkelingen volg die van belang kunnen zijn.

Links: De 2 Petronas-torens. || Rechts: Een liaison-training van de Immigresen van Maleisië.

Sprekende voorbeelden die betrekking hebben op mijn werkzaamheden zijn MH17 en de aanslagen onlangs in Jakarta. Minder bekend zijn de arrestatie van 2 gevluchte pedofielen die in 2013 en 2014 werden uitgeleverd aan Nederland dankzij de nauwe onderlinge samenwerkingsverbanden.

Links: Kuala Lumpur bij nacht. || Rechts: Samen met de liaisons van Australië, Groot-Brittannië en Duitsland.

De lokale cultuur is zo ongeveer het tegenovergestelde van Nederland. Geduld is hier een schone zaak, want 'even' bestaat niet. In Azië telt de relatie en veel minder de inhoud of het zakelijke deel. Alleen met bekende relaties krijg je dus echt de dingen voor elkaar. Verder kent Azië een collectieve cultuur, het  tegenovergestelde van de individualistische Nederlandse cultuur. Dat vraagt ook om een heel andere omgang en benadering. Je zult hier ook nooit meemaken dat iemand zijn stem verheft. Dat kan echt niet. Al met al, uitdagend genoeg."

Kapitein Henny

Liaison KMar en Nationale Politie in Zuidoost-Azië