Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant-1 Eva Klijn en sergeant Henry Westendorp (video en montage)

BST ondersteunt Grieken bij hoge instroom migranten

Chios is een Grieks vakantie-eiland en staat bekend om zijn mooie stranden en badplaatsen. Die toeristische trekpleisters liggen nu bezaaid met reddingsvesten en rubberboten. Sinds enkele jaren is Chios - vanwege de afstand - voor migranten een interessante oversteekplaats vanuit Turkije naar Griekenland. De winterperiode weerhoudt de migranten er niet van om met honderden tegelijk de oversteek naar Europa te wagen. 

Bekijk de videoclip voor een impressie van Chios en het BST.

De crisis in het Midden-Oosten heeft gezorgd voor een verhoogde instroom van migranten in Griekenland. De Grieken hebben daarom ondersteuning gevraagd aan het Europese grensbewakingsagentschap Frontex om te helpen met het versterken van de grensbewaking aan de buitengrens van de Europese Unie. Daarnaast hebben ze een verzoek gedaan om ondersteuning bij de registratie en identificatie van migranten. Nederland heeft gehoor gegeven aan deze oproep en ondersteunt de Griekse politie en kustwacht op Chios met een Border Security Team (BST), dat momenteel bestaat uit 40 personen.

De Koninklijke Marechaussee heeft namens het ministerie van Veiligheid en Justitie de leiding over het BST. De Marechaussee levert onder andere grensbewakers, screeners, debriefers en documentspecialisten. Behalve de KMar maken ook medewerkers van de Koninklijke Marine, het Commando Dienstencentra, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Zeehavenpolitie deel uit van het multidisciplinaire BST. Hoewel volgende maand pas op volle sterkte, draait het BST vanwege de hoge toestroom van migranten nu al zoveel mogelijk mee in de operationele dienst (24/7). De inzet van het BST duurt vooralsnog tot juli 2016.

Meer informatie en foto's over de taken van het BST vindt u op pagina 2 van dit KMarMagazine.

Chios ligt 8 kilometer van de Turkse kust. Er zijn kleine naburige eilanden die bestuurlijk ook onder het departement vallen, waaronder Pasas en Oinousses.

Factsheet Chios

Hoofdstad: Chios

Inwoneraantal: 52.590 (2011)

Bijnaam: Klippenrijk (gegeven door de Griekse dichter en zanger Homerus)

Oppervlakte: 904 km2

Omtrek: 213 km (het op vier na grootste eiland van Griekenland)

Geografie: Chios is een afwisselend eiland. Het noorden is vooral rots- en bergachtig, het zuiden is vlakker.

Bekend van: Mastiekstruiken die een aromatische hars afscheiden, waarvan kauwgom, likeur en tandpasta wordt gemaakt.