Tekst Robert den Hartog
Foto Evert-Jan Daniels

Meer body voor de CHOPS

De Koninklijke Marechaussee startte vorig jaar een pilot met een zogenoemde Chief Operations (CHOPS) bij het Landelijk Tactisch Commando. De CHOPS kreeg als taak alle operaties van de KMar op korte termijn te coördineren en ondersteunen. Daarnaast bewaakte hij de tactische doelstellingen en stelde prioriteiten als er verstoringen optraden. De pilot met een centrale sleutelfiguur in de operatie bleek een goede keuze en krijgt vanaf februari - in iets aangepaste vorm - een vervolg.

Tijdens het werkenderwijs experimenteren met de nieuwe functie noteerden de verschillende Chiefs Operations situaties, ervaringen en vragen waarmee teamleiders in het land ze de afgelopen maanden confronteerden. Met behulp van die journaals is bekeken of en hoe de CHOPS beter tot zijn recht kan komen, zodat er nog meer winst uit de operatie is te halen. Bijvoorbeeld welke middelen een CHOPS nodig heeft en waar de teamleiders hem wel en juist niet voor kunnen benaderen.

Majoor Wouter Arts is één van de vaste Chiefs Operations. Daarnaast is hij betrokken bij de doorontwikkeling van de CHOPS.

"De teamleider is de baas en voert met zijn team een operatie uit op basis van informatie om een gewenst effect te behalen", stelt majoor Wouter Arts. Arts is vanaf volgende maand één van de vaste Chiefs Operations. Daarnaast is hij betrokken bij de doorontwikkeling van de CHOPS. "Als een teamleider te maken krijgt met een verstoring, die hij zelf niet kan verhelpen en het gewenste effect niet meer kan worden bereikt, doet hij een beroep op de Chief Operations. Bijvoorbeeld in het geval van een calamiteit, een bijzondere melding, defect materieel of te weinig capaciteit."

Ervaringen

"Nu bleek uit de eerste ervaringen dat alleen een CHOPS te weinig was om de teamleiders optimaal te kunnen ondersteunen", vervolgt Arts. "De CHOPS had meer body nodig." Uit de evaluatie bleek dat de Chief Operations op een aantal cruciale vlakken extra kennis en expertise in zijn nabijheid wenste om het werk optimaal te kunnen uitvoeren. Arts: "Het managementteam van het LTC heeft daarom besloten de pilot uit te breiden en 5 vaste Chiefs Operations aan te stellen, zodat er continu ondersteuning is voor de teamleider, en ook om een kernstaf toe te voegen aan de CHOPS."

De kernstaf van de CHOPS bestaat uit 4 officieren van dienst (OvD). Zij zullen fungeren als sparringpartner voor de teamleiders in het land en ondersteuning leveren op het gebied van Intell (OvD-I), Recherche (OvD-R), OPSCENT (OvD-OC) en Support (OvD-Support). Vanaf februari zullen de Chiefs Operations en hun kernstaf 16 uur per dag en 7 dagen per week aanwezig zijn om de teamleiders vanaf 1 locatie te ondersteunen bij hun operaties. Buiten die tijdspanne is er een piketregeling.

Kernstaf

"Door het aanstellen van de kernstaf zijn de Chiefs Operations verzekerd van kwaliteit, inzicht en overzicht op de beschikbare capaciteit en middelen binnen die cruciale aandachtsgebieden", stelt Arts. "Je kunt als CHOPS dus met behulp van de specialisten altijd samen met de teamleider de juiste beslissingen nemen die de operatie op korte termijn ten goede komt. En daar hebben niet alleen de teamleiders, maar ook de teamleden baat bij."

Om de teamleiders in de toekomst nog beter te kunnen ondersteunen, richt het LTC zich de komende tijd op het verbeteren van een aantal processen. Achter de schermen werkt het LTC hard aan ict-toepassingen die het operationele plaatje voor de CHOPS compleet maken. Ook wordt er ingezet op de verbetering van een aantal operationele processen, communicatielijnen en de samenwerking met ketenpartners, zodat bij een calamiteit of bijzondere omstandigheden iedereen weet hoe er moet worden gehandeld.

De kernstaf van de CHOPS bestaat uit 4 officieren van dienst (OvD). Zij zullen fungeren als sparringpartner voor de teamleiders in het land.

"Dit moet hem zijn", zegt Arts enthousiast. De nieuwe pilot met de CHOPS en de kernstaf wordt het komend jaar geëvalueerd. "Ik sluit niet uit dat er nog iets gaat veranderen, maar het doel is dat we met deze opzet in 2017 een goede start met elkaar kunnen maken. Het is dan wel belangrijk dat we onze gemaakte afspraken ook nakomen, zodat we weten wie waarmee bezig is en we elkaar op een professionele manier kunnen ondersteunen waar het mogelijk én nodig is."