03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

De 12 mooiste foto's van…

Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

...de Koninklijke Marechaussee in Mali

Nederland levert sinds 1 juli 2013 een bijdrage aan de UN Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA). De missie heeft als doel de stabiliteit in Mali te herstellen en de burgerbevolking te beschermen. Daarbij hoort ook het versterken van het Malinese overheidsapparaat, zodat het land weer in staat is zelfstandig veiligheid en rechtsorde te waarborgen. Fotograaf sergeant-majoor Maartje Roos bracht in het stoffige en warme West-Afrikaanse land enkele taken van de Koninklijke Marechaussee in beeld.

De KMar levert bij iedere grote Nederlandse missie personeel voor de militaire politietaken. Deze zogenoemde 'artikel 4-collega's' ondersteunen de Nederlandse militairen op kamp Castor in Gao. Militairen op het kamp kunnen bij hen binnenlopen met vragen en opmerkingen.

Zowel binnen als buiten de poort van kamp Castor kunnen militairen betrokken raken bij een verkeersongeval. Deze zaken neemt het artikel 4-detachement in behandeling.

Militairen die spullen kwijtraken, melden dit bij de 'artikel 4-collega's'. Kapitein Hosep is in het KMar-kantoor bezig met het opmaken van een vermissingsrapport.

Het artikel 4-detachement adviseert militairen bij het versturen van souvenirtjes naar Nederland.

Ook de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is in Mali aanwezig. De BSB'ers hebben een eigen onderkomen op kamp Castor waar ze ongestoord hun werk kunnen voorbereiden.

De BSB is in missiegebieden onder andere verantwoordelijk voor de persoonsbeveiliging van VIP's.

Het straatbeeld in Gao. Leden van de BSB banen zich met een voertuig een weg door de stad.

Een van de VIP's die de Nederlandse troepen in Mali bezocht, was minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Voor, tijdens en na haar bezoek was de BSB druk bezig met haar beveiliging.

Een andere taak van de KMar in Mali is het coachen van Malinese politieagenten. KMar-collega's in de rol van Individual Police Officer (IPO) dragen bij aan de verbetering van het rechtssysteem in Mali.

Naast het coachen van Malinese politieagenten zijn de IPO's ook regelmatig zelf in gesprek met de lokale bevolking. Dit doen zij om een goed beeld te krijgen van wat er speelt en hoe het gesteld is met de reputatie van de lokale politie.

De IPO's gaan altijd op pad met een tolk. De vertaler met het blauwe vest komt uit het Afrikaanse Benin en ondersteunt de IPO's in hun gesprekken met de lokale politie en de bevolking.

Het Senegalese leger beveiligt de IPO's buiten kamp Castor. Deze mannen houden de omgeving in de gaten als de 'coaches' aan het werk zijn.