11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

...de HRB-app

Tekst Robert den Hartog
Foto Evert-Jan Daniels

Een unicum voor de KMar. Met de komst van een app voor de collega's van de Hoog Risico Beveiligingspelotons is de eerste operationele app binnen Defensie een feit. Binnenkort worden de eerste 200 smartphones verstrekt en zal de app in de praktijk worden getest.

Door op de oranje rondjes te klikken komt u meer te weten over de HRB-app.

De ontwikkelaars: De HRB-app is ontwikkeld door de Defensie Materieel Organisatie in opdracht van het cluster IV van de staf van de Koninklijke Marechaussee en onder toezicht van de Beveiligingsautoriteit van Defensie. Vanuit JIVC namen de afdelingen KIXS (Kennis, Innovatie, eXperimenten en Simulatie) en A&A (Advies en Applicaties) deel. Het cluster IV, de beveiligingscoördinator van de KMar en medewerkers van de HRB vertegenwoordigden de KMar in dit unieke samenwerkingsverband.

De mogelijkheden: Leden van de HRB kunnen in hun op maat gemaakte app nu onder andere hun dienstrooster en de briefing bekijken. De HRB houdt de inhoud van de applicatie up-to-date en voegt nieuwe informatie toe. Het dienstrooster komt rechtstreeks uit het Operationeel Plannings en Registratie Systeem (OPRS), zodat de collega altijd weet hoe zijn dienstrooster er de komende 6 weken uitziet.

De beveiliging: De HRB-app is onder de loep genomen door de Beveiligingsautoriteit (BA) van Defensie. De app is zo gebouwd dat aan alle zware eisen om operationele informatie op een smartphone in te kunnen zien, is voldaan.

De toekomst: De techniek om operationele informatie veilig op een smartphone te bekijken, ontsluiten en verwerken is ontwikkeld. Nu kunnen de KMar en JIVC samen meer toepassingen maken. Momenteel wordt de behoeftestelling voor de hit/no-hit-app geschreven. Met deze app is het mogelijk om bevragingen van personen, documenten en kentekens te doen. Op dit moment onderzoekt het KIXS of er met een randapparaat dat aan de smartphone kan worden gekoppeld onder andere identiteitsbewijzen, vingerafdrukken kunnen worden uitgelezen en verwerkt.

De HRB-app is een moderne toepassing die goed aansluit bij het werk van de HRB'ers. De app sluit aan bij het informatiegestuurd optreden van de KMar, omdat de HRB'er op zijn smartphone altijd beschikt over de juiste informatie, op de juiste plaats en het juiste tijdstip. Er kan dus efficiënter en effectiever worden gewerkt. Mocht er een netwerkstoring optreden dan kunnen de HRB'ers terugvallen op hun portofoon.