08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMarKort

Draaginsignes Nobelprijs uitgereikt

Plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee, generaal-majoor André Peperkoorn, heeft in Apeldoorn het draaginsigne 'Nobelprijs voor VN-militairen' uitgereikt. Het insigne werd uitgereikt aan 50 collega's, oud-collega's en enkele aan de nabestaanden van overleden collega's. 

De collega's kregen het draaginsigne als blijk van waardering en erkenning voor hun bijzondere werk tijdens de missie United Nations Interim Force in Lebanon, beter bekend onder de afkorting UNIFIL. De huidige minister van Defensie besloot hiertoe eind vorig jaar. De Marechaussee was van maart 1979 tot november 1985 in het gebied aanwezig.

Het draaginsigne Nobelprijs is een onderscheiding, die wordt gedragen op de kleding van de veteraan en op het militaire uniform. In totaal werden er 169 van deze draaginsignes binnen de KMar toegekend.

lijntje

Prijs voor brigade Oostgrens-Noord

Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) van de brigade Oostgrens-Noord heeft in het Duitse Gronau de 'Euregio-prijs' in ontvangst genomen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief voor grensoverschrijdende samenwerking in het Euregio-grensgebied.

Het GPT ontving de prijs in verband met de bijzondere bijdrage van het team aan het vergroten van de veiligheid in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De prijs werd in ontvangst genomen door de vertegenwoordigers van het team: Bernard Witthaut, Polizeipräsident Osnabrück en eerste luitenant John de Leeuw, die de Nederlandse coördinator van het GPT is.

Het GPT van de brigade Oostgrens-Noord is een samenwerking tussen de Duitse Bundespolizei en de Landespolizei Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen, de Nederlandse Regiopolitie en de Koninklijke Marechaussee. Door het team zijn, sinds de oprichting in 2008, al 430 internationaal gezochte personen aangehouden, een groot aantal goederen en talrijke drugsvangsten gedaan.

lijntje

Nieuwe Chef Kabinet Staf CKMar

Kolonel Arnoud van den Bout is vanaf 1 april 2016 de nieuwe Chef Kabinet Staf KMar. Hij neemt de functie over van kolonel Wil Wiersma-Bernaert. Zij gaat met functioneel leeftijdsontslag.


Van den Bout begon zijn militaire loopbaan in 1985 bij de landmacht. De afgelopen 14 jaar vervulde hij diverse functies bij de Marechaussee. Hij werd in 2011 uitgezonden naar Afghanistan. Vanaf 2012 werkte hij als hoofd afdeling Voorafgaand Toezicht & Beleidscontrol bij de directie Begroting van de hoofddirectie Financiën & Control. In 2014 werd kolonel Van den Bout commandant van het district Zuid.

lijntje

Master Military Strategic Studies

Aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda start op 9 september de masteropleiding Military Strategic Studies. KMar-medewerkers die aan de opleidingseisen voldoen, kunnen hun interesse kenbaar maken voor deze master.

De Faculteit Militaire Wetenschappen van de NLDA verzorgt de Engelstalige, wetenschappelijke, breed opgezette masteropleiding Military Strategic Studies. Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod: de rol van het militaire instrument binnen de context van hedendaagse veiligheidspolitieke vraagstukken, de rol van veiligheids- en inlichtingenorganisaties op het veiligheidsbeleid en de positie van krijgsmachten binnen moderne westerse maatschappijen.

Bent u werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee als militair (vanaf rang kapitein, fase 3) of burgermedewerker (vanaf schaal 10, met een vaste aanstelling) en lijkt deze master u interessant? Bekijk dan snel alle verdere opleidingseisen op intranet. Op 10 maart 2016 is er nog een voorlichtingsbijeenkomst over de Master Military Strategic Studies, waarvoor u zich vooraf kunt aanmelden. U kunt zich voor deze masteropleiding aanmelden tot 14 april 2016.     

lijntje

Veranderingen in sturingsconcept KMar

De Koninklijke Marechaussee zit middenin het veranderproces van een gebiedsgebonden naar een informatiegestuurde organisatie. Eén van de uitgangspunten van die verandering is dat één Landelijk Tactisch Commandant vanaf 2017 de totale operatie van de Koninklijke Marechaussee leidt, waardoor uiteindelijk de districtsstaven verdwijnen.

Per 1 februari zet de KMar de volgende stap in dat proces en vallen de brigadecommandanten rechtstreeks onder de Landelijk Tactische Commandant. C-LTC neemt vanaf dat moment de aansturing van de gehele operatie en de ondersteuning daarvan over. Het Landelijk Tactisch Commando vervult vanaf dat moment de rol van operationeel hoofdkwartier. De dagelijkse operatie komt in handen van de teamleiders op de brigades, centraal ondersteund door een Chief Operations (CHOPS) met een kleine kernstaf.

Door nu deze belangrijke stap te zetten pakt de Koninklijke Marechaussee door op het gebied van informatiegestuurd optreden. Door de operatie nu onder de Landelijk Tactisch Commandant te brengen kan deze de operationele teams van de brigades maximaal in positie brengen om de Koninklijke Marechaussee om te vormen naar een landelijk gestuurde organisatie die dáár is waar het erop aankomt.

lijntje