Illegalen in camper

De Marechaussee heeft in Hoek van Holland meerdere vreemdelingen opgepakt die zich hadden verstopt in een vrachtwagen en camper. Bij de controle van een camper werden 5 mannen, 4 Syriërs en 1 Albaniër gevonden. Zij zaten onder de banken en in kasten achterin de camper. De 57-jarige bestuurder is aangehouden voor mensensmokkel. In een vrachtwagen, aan boord van de ferry naar Harwich, werden 4 Vietnamezen aangetroffen. 

Motorrijder gewond na val

Een motorrijder van de Koninklijke Marechaussee is gewond geraakt na een val op de Loevesteinse Randweg bij Schiphol. De Marechaussee was onderweg naar een melding toen hij door nog onbekende oorzaak onderuit ging. De man liep breuken op, maar verkeert niet in levensgevaar.

Man gepakt voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A4 bij Ossendrecht een 46-jarige man uit Senegal opgepakt. Hij wordt verdacht van mensensmokkel. In de auto van de Senegalees, die in het bezit was van een Belgische verblijfsvergunning, zaten 2 mannen van 27 en 32 jaar. Zij hadden allebei geen identiteitsdocumenten. Ook gaf één van hen een valse identiteit op.

Betogers opgepakt

Tijdens de jaarwisseling zijn 107 demonstranten aangehouden bij het Justitieel Complex Schiphol. Zij worden verdacht van vernieling en openlijke geweldpleging. De demonstratie, die niet was aangemeld, bestond uit ongeveer 130 personen die deels met bussen naar het complex waren gekomen. De betogers staken onder meer vuurwerk af. De Marechaussee greep in met hulp van de mobiele eenheid van de Nationale Politie.

Illegaal vuurwerk onderschept

2 mannen zijn op de A4 ter hoogte van Hoogerheide aangehouden omdat ze in het bezit waren van bijna 110 kilo illegaal vuurwerk. Omdat het om een grote hoeveelheid ging, is bij de 2 ook huiszoeking gedaan. Hierbij werd niks gevonden. De verdachten moeten voor de rechter komen. Het tweetal werd in hun auto aangehouden door de Marechaussee tijdens een controle langs de snelweg.

Grensbewakers naar Griekenland

Een Nederlands grensbewakingsteam van zo'n 45 man gaat van eind januari tot eind juni een zogenoemde hotspot voor vluchtelingen runnen op het Griekse eiland Chios. Een hotspot is een centrum aan de buitengrens van de Europese Unie, dat moet zorgen voor een snellere verwerking van asielzoekers. "De Griekse buitengrens is ook onze buitengrens. Die moet beter worden bewaakt en daar dragen we actief aan bij", aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Op pagina 1 en 2 van dit KMarMagazine kunt u meer lezen over de inzet van het Nederlands grensbewakingsteam

Bomdreiger op Schiphol

Een 29-jarige Brit heeft op vliegveld Schiphol gedreigd met een bom. Vertrekhal 3 werd daarom deels ontruimd en afgesloten. De bagage van de man en de omgeving werden met honden doorzocht, maar er werd niks gevonden. Daarna ging de vertrekhal weer open.

Goed voorbereid op reis

Om niet voor verrassingen komen te staan bij de paspoortcontrole op bijvoorbeeld de luchthaven, is er een aantal zaken die je van tevoren kunt checken. Reiskrant sprak met kapitein Steven Comba, persvoorlichter van de Koninklijke Marechaussee. "Controleer bijvoorbeeld of je je boetes hebt betaald, voordat je op reis gaat. Bij de paspoortcontrole wordt hier ook naar gekeken."

Bewaking bedreigde objecten

Bedreigde objecten moeten niet door de politie, maar door de Marechaussee worden bewaakt. Dat zei Han Busker, voorzitter Nederlandse Politiebond, tegen BNR. De politiecapaciteit moet volledig worden benut in de wijken, om daar bezig te zijn met de opsporing van criminaliteit en eventuele terreurverdachten. Busker: "We hebben een dienst binnen de overheid die veel meer gespecialiseerd is in beveiligen en bewaken en dat is de Koninklijke Marechaussee."