Erbil, Irak

"Vanaf medio september maken wij met z'n drieën onderdeel uit van de derde rotatie CBMI (Capacity Building Mission Iraq). Onze missie duurt tot eind januari 2016. De trainingsmissie in Irak is onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

In Erbil worden de Peshmerga getraind zodat zij zich beter kunnen wapenen tegen de terroristische dreigingen van ISIS. De Peshmerga krijgen een 5-weekse basis infanterie-opleiding, waarin onder andere wordt getraind op schietvaardigheid, care under fire en counter IED. De trainingen worden door Nederlandse militairen en diverse coalitiepartners verzorgd, waaronder Duitsland, Italië, Hongarije, Noorwegen, Zweden en Finland.

Omdat de trainingen op verschillende locaties worden gegeven die op een afstand van de Koerdische hoofdstad Erbil zijn gelegen, zijn we veel onderweg om het contact met de Nederlandse militairen te onderhouden. Naast onze artikel 4-taak in het gebied hebben we een adviesrol richting de commandant CBMI en de Senior National Representative van de missie en geven we onder andere voorlichting over het verkeer dat hier nogal chaotisch is.

We verblijven op het Multinational Camp dat nog niet af is, maar waar iedere dag hard wordt gewerkt. Omdat onze kantoorruimtes nog niet klaar zijn, werken we op dit moment vanuit een alternatieve locatie. Dit begon primitief maar heeft zich inmiddels tot een prima werkbare locatie ontwikkeld.

Om een indruk te geven van de omgeving waarin we werken en verblijven, hebben we een paar foto's bijgevoegd van onder ander het Multinational Camp en de diverse trainingslocaties. Zoals te zien op de foto's ligt Erbil in een prachtige omgeving die een enorme geschiedenis kent. In de 4 weken die we hier zijn hebben we al het een en ander kunnen bekijken.

Alles gaat bashi (Koerdisch voor 'goed') hier!"

Groeten Henk, Ruud en Greet

Capacity Building Mission Iraq