08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

Eerste HRB-peloton van start

Op de Koningin Beatrixkazerne in Den Haag is begin oktober het startschot gegeven voor de operationele inzet van het eerste peloton Hoog Risico Beveiliging. Het is het eerste van in totaal 6 pelotons die in de loop van volgend jaar een eskadron Hoog Risico Beveiliging zullen vormen. Het eerste peloton loste een deel van de Bijstandseenheid KMar af.

Kort na de terroristische aanslagen in Parijs in januari van dit jaar heeft de Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee de beveiliging van een groot aantal objecten met een hoog risicoprofiel van de politie overgenomen. De Bijstandseenheid en nu dus ook de Hoog Risico Beveiliging zorgen ervoor dat onze samenleving - ondanks dat wat ons bedreigt - vrij, veilig en ongestoord kan functioneren.

lijntje

4 wijzigingen in KMar-top

Brigadegeneraal André Peperkoorn (56) is vanaf 1 november de nieuwe plaatsvervangend commandant van de Koninklijke Marechaussee. Hij volgt generaal-majoor Harry van den Brink op die op 5 november als Commandant Koninklijke Marechaussee aantreedt. Peperkoorn wordt bevorderd tot generaal-majoor.

Kolonel Egon Hoppe (44) volgt Peperkoorn op als nieuwe commandant van het Landelijk Tactisch Commando. Hij wordt voor deze functie bevorderd tot brigadegeneraal. Hoppe is nu hoofd van de afdeling Ondersteuning Operationele Gereedheid bij de Directie Aansturing Operationele Gereedheid van de Defensiestaf.

Brigadegeneraal Ronald Harmsma (55), directeur Operaties bij de Koninklijke Marechaussee, is de nieuwe commandant van de divisie Facilitair & Logistiek bij het Commando Diensten Centra. Hij volgt brigadegeneraal Leanne van den Hoek op die met functioneel leeftijdsontslag gaat. De commando-overdracht is op donderdag 3 december 2015. Wie Harmsma bij de KMar opvolgt is nog niet bekend.

Marcel Jansen gaat vanaf 1 november aan de slag als hoofd Bedrijfsvoering van de Eenheid Den Haag van de Nationale Politie. Na 3 jaar als hoofd Financiën en Control bij de Staf CKMar is het voor Jansen tijd voor een nieuwe uitdaging. Jansen vervulde sinds 2001 uiteenlopende functies op het gebied van zowel planning en control als bedrijfsvoering. Wie het nieuwe hoofd Financiën en Control bij de Staf CKMar wordt, is nog onbekend.

lijntje

Inschrijven Serious Request gestart

De Koninklijke Marechaussee haalde vorig jaar 7.500 euro op voor 3FM Serious Request. Dit jaar doet de Marechaussee mee in de vorm van een Bike-Run-Bike van 200 kilometer. De fiets- en looptocht start op vrijdag 18 december op het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum KMar in Apeldoorn en eindigt bij het Glazen Huis in Heerlen.

Collega's die mee willen doen aan de KMar Serious Request-actie kunnen zich inschrijven via de internetsite www.kmarseriousrequest.nl. Op die site zijn ook de voorwaarden te lezen. Dit jaar zetten de dj's van 3FM en het Rode Kruis zich in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling.

lijntje

3 nieuwe KMar-panden geopend

De Koninklijke Marechaussee heeft 3 nieuwe gebouwen geopend. De nieuwe panden zijn bestemd voor de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, de brigade Limburg-Zuid en het Border Security Training Centre (BSTC) op de Koningin Máximakazerne.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert opende het nieuwe onderkomen van de BSB. Door het groeiend aantal mensen bij de brigade was nieuwe infrastructuur en huisvesting nodig. Het nieuwe brigadegebouw van Limburg-Zuid staat in Beek. Het vervangt de locaties Heerlen, Maastricht Aachen Airport en het pand aan de Scharnerweg in Maastricht. In het complex in Beek is ook de Douane ondergebracht. Het Border Security Training Centre (BSTC) werd feestelijk geopend op de dag dat de eerste opleiding European Joint Master's in Strategic Border Management (EJMSBM) van start ging. Het BSTC is een Frontex Partnership Academy en leidt ook gewapende beveiligers en personeel van luchtvaartmaatschappijen op.

lijntje

Veteranendag KMar: herdenken en ontmoeten

Op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar in Apeldoorn is de 16de Veteranendag KMar gehouden. Veteranen, jong en oud, beroeps en dienstplichtig, postactief of nog in dienst maakten gebruik van de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en de veteranenbanden aan te halen en te verstevigen. Dit jaar was het thema '30 jaar Libanon'.

Het ochtendprogramma van de Veteranendag stond in het teken van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bij het Marechausseemonument. In de middag konden de veteranen ervaringen uit wisselen en samen terugblikken op hun jaren bij de Marechaussee. De bezoekers konden diverse informatiestands bezoeken en een kijkje nemen bij diverse (historische) voertuigen.

lijntje