Tekst Arjen de Boer
Foto Pieter Visser (video), Corina van Marm (montage)

Marechaussee-2 Sven, marechausseebeveiliger

Vraag marechausseebeveiliger Sven (19) waarom hij het blauwe uniform aan wilde trekken en hij geeft weloverwogen antwoord. "Ik wist in de tweede klas van de middelbare school al dat ik naar de Koninklijke Marechaussee wilde. Het is veelzijdig en belangrijk werk, en je komt in contact met veel mensen", zegt Sven.

Zijn vader is bedrijfsleider in een fietsenwinkel, een hele andere tak van sport. "Ik dacht eerlijk gezegd dat ik ook die kant op zou gaan. Dus ik hielp weleens in de zaak met sleutelen enzo. Maar ik kwam er al snel achter dat het niets voor mij is. Toen ik eenmaal kennismaakte met de KMar wist ik: hier moet ik heen."

De marechaussee-2 zit nu bij de brigade Den Haag Beveiliging. Deze eenheid is onder andere verantwoordelijk voor de beveiliging van de koninklijke paleizen in Den Haag en de ambtswoning van de premier, het Catshuis. "Het is een startfunctie, waar ik de organisatie goed leer kennen. Het is belangrijk om te ontdekken hoe alles in zijn werk gaat."

De toekomst ziet Sven kraakhelder voor zich: "Uiteindelijk wil ik op Schiphol werken. Later wil ik persoonsbeveiliging doen en bij de motorpool als dat lukt. Ook wil ik een keer op uitzending om een stukje levenservaring op te doen."

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl