01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMar viert 201ste verjaardag

Wapendag in het teken van effect van het werk

De Koninklijke Marechaussee vierde 26 oktober haar 201ste verjaardag. Traditiegetrouw wordt rond die dag de Wapendag gehouden. Dit jaar was dat op vrijdag 23 oktober. Het ochtendprogramma stond in het teken van de jaarlijkse herdenking op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Tijdens het middagprogramma in theater Orpheus - de KWIII wordt verbouwd - kwamen externe sprekers aan het woord.

Jaarrede Commandant Koninklijke Marechaussee

Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens blikte in zijn jaarrede terug op het afgelopen jaar: "Ik hoopte op een rustig jaar, maar het is anders gelopen." Hij haalde onder andere aan het bewaken en beveiligen door de Bijstandseenheid, het oprichten van Hoog Risico Beveiliging, de gevolgen van de migratieproblematiek en de 'gewone' operatie die ook nog doorliep, zoals tijdens de zomerpiek op Schiphol. "De verandering van gebiedsgebonden naar informatiegestuurd optreden komt precies op tijd."

Herdenken

Bij het Marechausseemonument voor de hoofdingang van de Koning Willem III-kazerne werden in de ochtend traditiegetrouw de gevallen collega's van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie in voormalig Nederlands Indië herdacht. Ook herdachten de aanwezigen de recenter overleden collega’s, samen met hun nabestaanden. Meer over de herdenking bij het Marechausseemonument kunt u lezen op pagina 11 van dit KMarMagazine.

Waarderingsspelden

Luitenant-generaal Hans Leijtens reikte 3 waarderingsspelden uit. Adjudant Daniel Bode en de wachtmeesters Joost van der Pol en Doron Wallin kregen de draagspeld in brons toegekend. Bode kreeg de waarderingsspeld voor zijn moedige en doortastende optreden bij het redden van een persoon uit een te water geraakte auto. Wachtmeesters Van der Pol en Wallin kregen ook de draagspeld in brons toegekend, een groepswaardering. Zij traden samen moedig op door een slachtoffer uit een brandende auto te redden, die kort daarna ontplofte.

Samenwerken

Thema van de Wapendag was het effect van het marechausseewerk in de maatschappij. Een van de sprekers was directeur-generaal Vreemdelingenzaken van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Jan-Kees Goet. Hij vertelde over hoe het gezag omgaat met effectsturing, het loslaten van alleen de cijfers en hoe je ziet of effecten daadwerkelijk worden bereikt. Hij ging hierbij ook in op het actuele thema van de verhoogde asielinstroom en Mobiel Toezicht Veiligheid. Goet noemde het belang van samenwerking bij effectsturing: "Effecten zijn verweven met elkaar en raken de belangen van verschillende organisaties. Effectsturing vraagt een nauwe samenwerking tussen de betrokken organisaties."

Dubbele tafeldiscussie

Op het podium vonden 2 tafeldiscussies plaats met collega's onder leiding van een externe gespreksleider. Met 'effect' als rode draad spraken ze eerst over de gevolgen voor het marechausseewerk na de gebeurtenissen in Parijs, Verviers en Kopenhagen. In de tweede ronde werd gesproken over de gevolgen van de enorme migrantenstroom.

Muzikale effecten

Creatief trainer Rik Spann entertainde de zaal met een muzikale afsluiting, waarbij hij diverse muzikale effecten ten gehore bracht op zijn gitaar. Hij liet het publiek horen hoe musici zoals Jimi Hendrix omgingen met 'effectsturing'.