Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann, Louis Meulstee en Hans Roggen
Voorbereiding internationale oefening in volle gang
Lowlands Grenade 2014 was een groot succes. Er is goed nieuws. Onder de vlag van de European Union Police Services Training krijgt Lowlands Grenade van 4 tot en met 15 april 2016 in het Duitse Weeze een vervolg. Kolonel Frans van Veenendaal, projectleider Lowlands Grenade '16, licht alvast een tipje van de sluier op.
De lat ligt sinds 2014 hoog. Is dat succes volgend jaar te evenaren?
"De editie van 2014 staat te boek als een grootse oefening, die goed verzorgd was. Meer dan een succes. Dat is ook in het buitenland opgemerkt. We hebben dus een verwachting geschapen bij de Europese Unie en de partnerlanden. De Koninklijke Marechaussee heeft, als voorzitter van het EUPST II-consortium, aangeboden deze training te verzorgen, ook omdat dit meteen een mooie combinatie is met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Lowlands Grenade '16 moet en gaat daarom ook een succes worden. Wij zijn daarnaast de trendsetter voor de 4 volgende grote oefeningen, die de komende 2,5 jaar elders in Europa zijn."
Wat verandert er tijdens Lowlands Grenade '16?
"De blauwdruk van 2014 vormt de basis voor deze editie. Maar de focus is dit jaar anders. In 2014 was er veel aandacht voor het optreden in het hogere geweldspectrum. Daar besteden we nu ook aandacht aan, maar in veel mindere mate. Op verzoek van de EU komt het accent te liggen op hoe internationale politieorganisaties een bijdrage kunnen leveren aan het opbouwen en ondersteunen van een politiestelsel tijdens crisismanagement-operaties. Het doel is om in 3 jaar tijd 2.000 politiemensen beschikbaar te hebben die voor deze taak ingezet kunnen worden en over de juiste basisvaardigheden beschikken. Dat is waar de EU naar zoekt en in investeert."
Benieuwd wat de deelnemers te wachten staat? Bekijk de video.
En hoe gaat dat doel van de EU bereikt worden?
"Het accent tijdens Lowlands Grenade '16 ligt op community policing (verbinding maken met de lokale bevolking) en Monitoring, Mentoring, Advising and Training (MMA&T). MMA&T is het opleiden, ondersteunen en doceren van lokale politiemensen door hoogwaardig opgeleide politiemensen. Door dit internationaal te trainen kunnen we veel van elkaar leren en in missies beter samen werken. Daarbij komt dat we tijdens Lowlands Grenade '16, naast trainers van de Koninklijke Marechaussee, gebruik maken van trainers van de nationale politie en uit andere landen, zoals Duitsland, Italië en Spanje. Dat zorgt voor een internationaal product, een pluspunt ten opzichte van de vorige editie."
Wat kunnen de deelnemers verwachten?
"De eerste week trainen 247 politiemensen en gendarmes verschillende scenario's. Er gebeuren allerlei dingen, waarmee ze tijdens missies in het buitenland kunnen worden geconfronteerd. Denk aan het onderzoeken van massagraven, het aantreffen van explosieven, hoe om te gaan met lokale besturen of het benaderen van een onwillige politiechef. Een mooie gelegenheid voor de deelnemers om hun eigen kennis te delen en kennis te maken met werkwijzen van buitenlandse collega's. Na een dag rust volgt dan een levensecht 72-uursscenario, waaraan meer dan 200 figuranten deelnemen en allerlei verhaallijnen samenkomen. Dan moeten de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen."
Hoe staat het met de voorbereiding?
"We zijn fullswing aan de slag. Dat moest ook wel, want Lowlands Grenade '16 is meer dan zomaar een oefeningetje. Het is een giga-klus. Ik besef goed dat we een flink beroep doen op de KMar-capaciteit en flexibiliteit. En dat ook nog eens in deze roerige tijd. We hebben ruim 20 landen een uitnodiging gestuurd om deel te nemen aan Lowlands Grenade '16. In december zullen we tijdens een bijeenkomst de inschrijvingen inventariseren en de verschillende inzetvormen over de landen verdelen. Vorige week hebben we tijdens onze eerste werkbijeenkomst onder regie van bureau Oefeningen van het OTC besproken wat iedereen moet doen. Iedereen is erg bevlogen en enthousiast. Dat gevoel wil ik graag vasthouden."
EUPST II
EUPST II is het vervolg op de European Union Police Services Training (EUPST I) 2011-2013 en de European Union Police Forces Training, 2008-2010. Het EUPST ll-programma heeft als doel de opbouw van politiecapaciteiten voor gezamenlijke deelname aan internationale crisisbeheersingsoperaties voor de EU, UN, AU en andere internationale organisaties. Het programma bestaat uit zowel grotere oefeningen, modulaire trainingen, een academisch deel en een trainingsprogramma in Afrika. De Koninklijke Marechaussee is de komende 3 jaar de voorzitter van EUPST II.
Het consortium van EUPST ll wordt voorgezeten door kolonel Kees Kuijs en bestaat uit 17 leden uit 13 landen. Dit zijn: Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland (KMar), Nederland (Nationale Politie), Polen, Portugal, Roemenië (Jandarmeria), Roemenië (politie), Spanje (Guardia Civil), Spanje (politie), United Kingdom en CEPOL (Europese Politieacademie).