11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Hoe werkt dat eigenlijk?

Foto Jeroen Liebers

Herdenking bij het Marechausseemonument

Voor de hoofdingang van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn staat het Marechausseemonument. Op een bakstenensokkel ligt een beeld van een stervende strijder, die de brandende vrijheidstoorts doorgeeft aan een kameraad, die vastberaden en moedig in de toekomst blikt. Het monument is op 26 oktober 1949 onthuld door prinses Wilhelmina. Het monument is ter nagedachtenis aan alle overleden collega's. De tekst op het monument is:

AAN HEN DIE VIELEN

Koninklijke Marechaussee

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

26 oktober is de verjaardag van de Koninklijke Marechaussee. Op of rond die dag wordt traditioneel de Wapendag gehouden. Vast onderdeel in het ochtendprogramma is een kranslegging bij het Marechausseemonument ter nagedachtenis aan alle overleden collega's, in het bijzonder zij die het afgelopen jaar zijn overleden. Meestal is hun directe familie daarbij aanwezig. Commandant Koninklijke Marechaussee, zijn adjudant en de Wapenadjudant leggen de krans. De dagen voorafgaand aan de herdenking wordt achter de schermen veel werk verzet om de ceremonie feilloos te laten verlopen. Naast de logistieke ondersteuning wordt de hele ceremonie een aantal keer gerepeteerd. Naast de herdenking op de Wapendag vindt er ook tijdens de jaarlijkse Veteranendag KMar een herdenkingsplechtigheid plaats bij het Marechausseemonument. Ook is er ieder voorjaar een herdenking waarbij kinderen van groep 8 van de R.K. Basisschool Sint Victor een belangrijke rol spelen. De lokale basisschool heeft het monument geadopteerd.

spacer2

Benieuwd wie er allemaal aanwezig zijn bij de herdenking bij het Marechausseemonument? Klik op de oranje rondjes voor een uitleg.

Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee zorgt tijdens de ceremonie voor de muzikale omlijsting. Ze spelen onder andere muziek die speciaal voor deze herdenking is geschreven en natuurlijk het Wilhelmus.

Tijdens de plechtigheid worden 2 toespraken gehouden. Behalve een overdenking van een geestelijk verzorger (dit jaar was het aalmoezenier overste Tim van Kesteren), richt ook Commandant Koninklijke Marechaussee het woord tot de aanwezigen. Hij leest onder andere de namen van de collega's voor, die het afgelopen jaar zijn overleden.

Studenten van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar wonen de herdenkingsceremonie bij. Een aantal vervult ook ceremoniële taken. Ze bemannen de dubbelpost, de Standaardwacht, hijsen de vlag en dragen de krans. Tevens assisteren zij de kazernewacht, aangezien er tijdelijk een andere poort open gaat tijdens de herdenking.

Onder de aanwezigen zijn ook vertegenwoordigers vanuit het hele land, waaronder generaals, directeuren, commandanten. Ook is er een afvaardiging van iedere brigade, waar het afgelopen jaar een collega is overleden.

Ieder jaar worden de nabestaanden van overleden collega's uitgenodigd om de herdenking op de Wapendag bij te wonen. Ze worden die dag bijgestaan door een of enkele collega's.

Traditioneel treedt de Standaard van de Koninklijke Marechaussee - het symbool van eensgezindheid, korpsgeest, trouw en loyaliteit - tijdens de herdenking in en uit. De Standaardwacht 'beschermt' de standaard en de standaarddrager.

De herdenking staat onder leiding van de paradecommandant. Hij geeft tijdens de herdenkingsceremonie de commando's aan alle deelnemers.