11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Hoe werkt dat eigenlijk?

Team Verbindingen en Meldkamerdomein

Adjudanten Roland Heesen, John van den Hooff, Chris Vos en opperwachtmeester Bas Onstenk werken bij het team Verbindingen en Meldkamerdomein van het District Landelijke en Buitenlandse Eenheden. Alle 4 zijn ze gespecialiseerd in verbindingen, cameratechnieken en alles wat met meldkamers te maken heeft. Ze werken met radioverbindingen met niet-reguliere frequenties, zoals de militaire FM9000-radio’s, maar ook met camera-opstellingen om toezicht te houden en de orde te handhaven.

Het team levert zijn diensten over de hele wereld op verzoek van de KMar of een ander defensieonderdeel. Het viertal levert de benodigde middelen, stelt verbindingsschema’s op en houdt zijn ‘creaties’ in stand. Om de klant het beeld en geluid te geven die hij wilt hebben, moeten altijd uitdagingen worden overwonnen. Er is vaak een beperkte tijd, Mulanverbindingen ontbreken en soms is er zelfs geen stroom of zijn er obstakels in het veld. Daarom beschikt het team over handige hulpmiddelen en systemen. Maar het blijft altijd zoeken naar nieuwe toepassingen.

Behalve het operationele werk heeft het team Verbindingen en Meldkamerdomein ook een adviserende rol in diverse overlegfora en expertgroepen. Het cv telt vele pagina’s. Dit jaar werden daar al de Nuclear Security Summit, de Luchtmachtdagen, het MH17-mortuarium op de Korporaal van Oudheusdenkazerne, Lowlands Grenade, Veteranendag en de herdenking van Market Garden aan toegevoegd.

Klik op de cijfers voor meer informatie.

De camerawagen heeft op het dak een camera die tot 5 meter hoogte kan worden uitgeschoven. Het complete systeem is vanuit de wagen te bedienen. De wagen levert direct beeld aan een ontvangstset of via het Landelijke Operationeel Netwerk waar bijvoorbeeld de meldkamers van de politie ook op aangesloten zijn.

Stekkerdozen, kabels, switches en connectoren. Als het team op pad gaat, nemen ze meestal deze aanhanger mee. In de aanhanger zijn alle gereedschappen en hulpmiddelen opgeslagen om op de plaats van bestemming te kunnen werken.

De nieuwe blackbox-set heeft een regiefunctie. Beelden van de camera’s komen via deze set binnen en worden verwerkt. Met behulp van het keyboard en de joystick zijn de camera’s met deze ontvangsset te bedienen. Ook kunnen beelden worden opgenomen en opgeslagen. Met de blackbox-set is het team snel en dynamisch inzetbaar.

Het team gebruikt projectieschermen en beamers. Als de beelden op locatie in een grote zaal, zoals tijdens een Staf Grootschalig Bijzonder Optreden moeten worden bekeken, bestaat de mogelijkheid om meerdere beelden vergroot te tonen.

Het team heeft pompmasten die tot maximaal 25 meter de lucht in kunnen. Aan de masten kunnen ontvangers en camera’s worden bevestigd. Voordeel van de mast is dat obstakels in het veld, die een verbinding kunnen verstoren, worden omzeild.

Het viertal heeft de beschikking over 10 koffers met draadloze camera’s. Voordeel van deze set is dat de camera’s onderling contact met elkaar kunnen maken, zodat met een slimme opstelling een groot gebied kan worden gemonitord.