08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

KMarKort

Koning reikt nieuwe Standaard uit

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikt donderdag 16 oktober op het Binnenhof in Den Haag een nieuwe Standaard uit aan de KMar. Na 40 jaar wordt de Standaard van de Koninklijke Marechaussee vervangen, in het jaar waarin de KMar haar 200-jarig bestaan viert. Op het vorige exemplaar van de Standaard stond nog de tekst 'Wapen der Koninklijke Marechaussee'. De nieuwe Standaard vermeldt alleen 'Koninklijke Marechaussee'. De reden hiervoor is dat de KMar intussen een zelfstandig krijgsmachtdeel is geworden.

Op 29 oktober 1931 kreeg de Koninklijke Marechaussee uit handen van koningin Wilhelmina de Standaard uitgereikt. De Standaard is van oudsher het richtpunt van een militaire eenheid. Het was één van de sleutelmomenten uit de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee. Op 29 oktober 1974 werd het doek van de standaard na precies 43 jaar trouwe dienst voor de eerste keer vervangen. Het zijden doek was destijds in een dermate slechte conditie geraakt dat werd besloten een nieuw doek te laten vervaardigen. Dat versleten exemplaar heeft een ereplaats gekregen in het Marechausseemuseum in Buren.

lijntje

Marechaussee ondersteunt Operatie Market Garden

Deze maand is het 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Deze grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis luidde op 17 september 1944 de bevrijding van Zuid-Nederland in. Ruim 100 collega's van de KMar ondersteunden in de regio bij de feestelijke evenementen. Ze verzorgden onder andere de verkeersbegeleidingen van historische konvooien. Ook beveiligde de KMar diverse locaties en voerde ze de militaire politietaak uit.

x
lijntje

Minister Plasterk bezoekt ID-desk

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk heeft een bezoek gebracht aan de KMar ID-desk op Rotterdam The Hague Airport. De minister wilde graag geïnformeerd worden over het werk van de ID-desks en hoe deze door gemeenteambtenaren kunnen worden gebruikt in de strijd tegen ID-fraude. De KMar heeft in totaal 4 ID-desks, die zijn ondergebracht bij de brigade Recherche, afdeling Specialistische Opsporing van het  DLBE.

De ID-desks verrichten met name onderzoek op het hoogste niveau aan reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten voor de KMar en ketenpartners. Diverse gemeenten zijn inmiddels getraind op het gebied van identiteitsdocumenten en enkele vertegenwoordigers van deze gemeenten waren ook aanwezig om aan de minister te laten zien wat zij van deze cursus hadden opgestoken. Bij vragen en onduidelijkheden kunnen ketenpartners altijd gebruik maken van de kennis en kunde van de KMar.

x
lijntje

Driedubbel zilver voor Jack

Jack Pastora leek tijdens de Invictus Games een abonnement te hebben op de 1 na hoogste trede. Maar liefst 3 keer legde hij in Londen beslag op zilver: zowel op de 100 meter als de 200 meter sprint als ook bij het onderdeel kogelstoten. Oud-wachtmeester Pastora verdedigde als enige collega de eer van ons krijgsmachtdeel met glans.

De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen die door de dienst of in privésituaties gewond raakten. Zo’n 400 sporters uit 13 landen kwamen van 9 tot en met 14 september in Londen tegen elkaar uit in onder meer atletiek, fietsen, gewichtheffen en zwemmen. Nederland vaardigde 23 mannen en vrouwen af.

x
lijntje

Wisselingen in de KMar-top

In de top van de KMar zijn 4 veranderingen opgetreden: een nieuwe plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee en 3 nieuwe districtscommandanten. Generaal-majoor Harry van den Brink (zie foto) is de nieuwe plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee. De functie van plaatsvervangend Commandant KMar kwam vacant door het vertrek van generaal-majoor Hillie Beentjes naar het ministerie van Financiën.

Kolonel Pieter Simpelaar neemt de positie van Van den Brink over als commandant district Schiphol. Hij wordt bevorderd tot brigadegeneraal. Kolonel Arnoud van den Bout is de nieuwe commandant district Zuid. Hij volgt Simpelaar op. Luitenant-kolonel Harm IJzerman is aangewezen als commandant district Landelijke en Buitenlandse Eenheden en tegelijkertijd bevorderd tot kolonel.

x