Tekst Robert den Hartog
Foto Mediacentrum Defensie
'Beter beeld van wat er speelt'
De Marechaussee is gestart met de pilot Internetaangifte. Vanaf 1 oktober kunnen alle militairen 24 uur per dag en 7 dagen per week via www.marechaussee.nl aangifte doen van eenvoudige strafbare feiten. Een maand later is het ook voor reizigers op de Nederlandse luchthavens mogelijk om gebruik te maken van de internetapplicatie. De eerste aangifte kwam al na 1 dag binnen. Projectleider majoor Tjeerd Boomsma: “In dit digitale tijdperk mag deze extra service niet ontbreken.”
Waarom was er nog geen internetaangifte bij de KMar?
“Dat heeft 2 oorzaken. We hebben technische problemen gehad met de ontwikkeling van de aangiftetool en het koppelen van systemen. Daarnaast hadden we geen centrale plek binnen onze organisatie waar we de aangiftes konden laten binnenkomen. Dat probleem is door de oprichting van het centrale Klantcontactcentrum (KCC) binnen de werkorganisatie Operatiecentrum opgelost. De collega’s van het KCC ontvangen alle digitale aangiftes, bekijken ze of ze goed zijn, registreren ze in BPS en sturen ze door naar de juiste brigades voor verdere afhandeling.”
Waarvan kun je aangifte doen via internet?
“Niet alle zaken kunnen via internet worden aangegeven. Alleen zogenoemde eenvoudige strafbare feiten, zoals diefstal, vernieling of beschadiging. Daarbij mag de dader niet bekend zijn, er mogen geen sporen zijn achtergelaten en er mag geen geweld zijn gebruikt. Tijdens het werken met de aangiftetool worden deze vragen ook aan de aangever gesteld. Als de aangifte niet voldoet, dan moet er alsnog een afspraak worden gemaakt op een KMar-brigade, zodat er meer onderzoek kan worden gedaan.”
Wat zijn de voordelen van digitale aangiftes?
“Voor de aangevers is het een extra service. Zij zijn niet meer aan een tijd en locatie gebonden om aangifte te doen en zullen daardoor wellicht ook sneller en vaker aangifte doen. Om hoeveel aangiftes het zou gaan, weten we nog niet. Ook voor de KMar heeft het voordelen. We krijgen een beter beeld van strafbare feiten die nu soms niet of verkeerd worden gemeld. Dat geeft de KMar een duidelijker beeld van wat er op bepaalde locaties gebeurt en daardoor kunnen we makkelijker trends ontdekken. Door het completere beeld dat we krijgen kunnen we nog beter informatiegestuurd optreden.”
Wat verandert er met de komst van de internetaangifte?
“De collega’s van het KCC zijn opgeleid voor deze nieuwe, coördinerende taak. Voor de collega’s bij de brigade verandert er niet veel. Ze krijgen een aangifte straks via de coördinatiemodule in BPS en hebben op dát moment nog geen persoonlijk contact met de aangever. Contact is er later tijdens de afhandeling wel, bijvoorbeeld via e-mail en brieven over de voortgang van een zaak. De mogelijkheid tot aangifte bij een brigade blijft uiteraard ook bestaan. Daarnaast kunnen de opsporingsambtenaren de tijd die ze winnen - doordat ze geen aangifte hoeven op te nemen - besteden aan andere nuttige zaken, zoals de afhandeling van de aangiftes en het handhaven van de openbare orde.”
Vooralsnog betreft het een pilot van 1 jaar?
“Ja, dat klopt. Als zelfstandige politieorganisatie is het eigenlijk niet meer van deze tijd als je deze service niet biedt. Uiteraard is het doel om de aangiftetool definitief aan te kunnen bieden. En dat deze definitieve oplossing - zonder stop - aansluit op de pilot. We zullen daarom alle werkprocessen goed onder de loep nemen. We nemen de komende tijd contact op met aangevers, medewerkers van het KCC en de KMar-teams bij de brigades om naar hun ervaringen te vragen. Dan kunnen we de tool en deze extra service perfectioneren.”