Inçirlik, Turkije

“Ik ben sinds eind mei 2014 verbonden aan de Ballistic Missile Defence Task Force (1(NLD)BMDTF) als Public Affairs Officer (PAO). De militairen, afkomstig van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC), verdedigen de stad Adana met het Patriot-wapensysteem tegen ballistische rakketen uit Syrië vanaf de Turkse luchtmachtbasis Inçirlik Airbase.

x

Naast mijzelf als PAO levert de KMar ook een tolk. Het artikel 4-detachement bestaat uit de eerste luitenant Inpijn, opperwachtmeester Van Hoof en wachtmeester-1 Van Duppen. Voor ons zal de uitzending (maar) 4 maanden duren, een heel verschil met het personeel dat werkt met het Patriot-systeem. Veel van de Patriot-specialisten hebben vorig jaar ook al één of meerdere missies gedraaid, sommigen zitten hier voor de tiende maand.

x

Het werken als PAO binnen het detachement bevalt me goed. De focus heeft kort gelegen op de verlengingsdiscussie en het besluit om de missie niet te verlengen, dat heeft iedereen ongetwijfeld in de media voorbij zien komen. Naast externe communicatie richt ik me ook op interne communicatie. De BMDTF heeft een intern blad waar ik verantwoordelijk voor ben. Het is één van de middelen om te zorgen voor binding tussen het personeel dat werkelijk uit elk krijgsmachtonderdeel komt. Het blad, genaamd de Patriot Post, is een luchtig blad waarin ik bijvoorbeeld reportages maak over het werk dat mensen hier doen of bijzonderheden die binnen het detachement spelen. Denk daarbij aan nieuwe infrastructurele projecten of een speciale medaille-uitreiking. In mijn functie heb ik het erg getroffen met de detachementscommandant. Kolonel Spanjer heeft namelijk gewerkt als hoofd Communicatie van de luchtmacht en is daardoor ‘communicatie-minded’. 

x

De voorzieningen op Inçirlik Airbase zijn uitstekend. Ik ken geen Nederlandse kazerne met zoveel voorzieningen. Qua slaapvertrek zitten we erg ruim, zo slaap ik met een collega van luchtmobiel op een vierpersoonskamer. Dat voelt op uitzending wel erg als luxe.”

Kapitein Martijn Peelen
Public Affairs Officer
Ballistic Missile Defence Task Force