x
De Telegraaf

Beatrix bij Wapendag

De Telegraaf meldt dat Prinses Beatrix vrijdag 24 oktober aanwezig is tijdens de Wapendag van de Koninklijke Marechaussee bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. De jaarlijkse Wapendag staat dit jaar in het teken van het 200-jarig bestaan van de Marechaussee. Beatrix is sinds 1959 schutsvrouwe van het militaire politiekorps. Koning Willem I tekende in 1814 het besluit tot oprichting van de Marechaussee, die in 1908 door Koningin Wilhelmina de beveiligingstaak van de paleizen kreeg toegewezen. Vanaf 1919 maakt de Marechaussee officieel deel uit van het Nederlandse politiebestel. Sinds 1998 is het een zelfstandig krijgsmachtonderdeel.

x
nrc.nl

Proef met slimme camera’s

De Koninklijke Marechaussee is op Schiphol een proef begonnen met slimme camera's die afwijkend gedrag bij reizigers constateren. Dat meldt nrc.nl. Volgens het NRC hoopt de Marechaussee zo criminelen op te sporen en aanslagen te voorkomen. De slimme camera's werken met software die het gedrag van mensen op beeld interpreteert. Als de software constateert dat er sprake is van afwijkend gedrag, worden de beveiligers gewaarschuwd. Die kunnen dan die mensen extra goed in de gaten houden.

x
gelderlands.nl

Marechaussee houdt mensensmokkelaar aan

Gelderlands.nl bericht over de arrestatie van een 31-jarige man in de gemeente Oude IJsselstreek. Hij zou betrokken zijn bij het smokkelen van mensen vanuit Syrië naar Nederland en andere Europese landen. Rechercheurs van de KMar in Apeldoorn doen verder onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket. De verdachte is in verzekering gesteld en zit vast.

x
nieuws.nl

21.000 euro in de trein

Nieuws.nl schrijft over de aanhouding van een 46-jarige Italiaan als verdachte van witwassen. De man reisde met de internationale trein van Oberhausen naar Arnhem toen een gezamenlijke grensoverschrijdende patrouille van de Marechaussee en de Bundespolizei 21.000 euro bij hem aantrof. Het geld is in beslag genomen omdat de man geen aannemelijke verklaring kon geven over de herkomst van het geld.

x
De Limburger

Valse bommelding op Schiphol

De Limburger meldt de de aanhouding van een 39-jarige man uit Sittard op Schiphol. Reden voor de aanhouding was een valse bommelding. In een vliegtuig dat op het punt stond om te vertrekken naar Noord-Afrika, vertelde de man de bemanning dat hij een bom bij zich had. De gezagvoerder stelde de Marechaussee in kennis. Bij de man werd niets aangetroffen.

x
L1

Marechaussees onderkennen identiteitsfraude

L1 bericht dat marechaussees tijdens MTV-controles eind augustus in slechts een päar dagen tijd  11 keer identiteitsfraude hebben onderkend. Het betrof 1 identiteitskaart uit Slowakije en een Belgisch rijbewijs (beiden gestolen), 8 valse identiteitskaarten uit Italië, Bulgarije en Litouwen en 1 vervalst paspoort uit Angola. De KMar doet onderzoek naar de documenten en de ware identiteit van de aangehouden vreemdelingen.

x
NOS

Marechaussee onderzoekt mishandelingen

De Marechaussee heeft op Curaçao een 24-jarige militair aangehouden op verdenking van het al dan niet stelselmatig mishandelen van een aantal militairen. Dat meldt de NOS. Bij de Marechaussee op Curaçao werd door een aantal militairen aangifte gedaan. Na onderzoek is in overleg met het Openbaar Ministerie besloten om de verdachte buiten heterdaad aan te houden.

x
nu.nl

Vlekkeloze Prinsjesdagoefening in Den Haag

Ruiters van de Marechaussee hebben voor goedgevulde tribunes geoefend voor Prinsjesdag. Dat stond op de site van nu.nl. 25 paarden werden op het Haagse Lange Voorhout blootgesteld aan onder meer harde muziek, sirenes van politiemotoren en rook, zodat ze konden wennen aan mogelijke omstandigheden tijdens Prinsjesdag zelf. De oefening verliep volgens een woordvoerder van de Marechaussee vlekkeloos.

x
dichtbij.nl

Man laat auto achter bij oprit Schiphol

Dichtbij.nl meldt dat een verwarde automobilist op de A4 bij de oprit naar Schiphol zijn auto midden op de rijbaan heeft laten staan. De man meldde zich later bij marechaussees op Schiphol. Omdat het de Marechaussee niet duidelijk was waarom de automobilist zijn voertuig op de A4 parkeerde, is de auto op de oprit onderzocht door een explosieven-detectiehond. In verband met het onderzoek stond er een lange file op de A4 vanuit Amsterdam richting Schiphol. In die file botsten 2 taxi's op elkaar.

x
De Telegraaf

Mensensmokkel de kop ingedrukt

Met de arrestatie van 64 mensensmokkelaars hebben de Koninklijke Marechaussee en de politie de ogenschijnlijk onstuitbare toestroom van asielzoekers uit Eritrea grotendeels tot stilstand gebracht. Dat schrijft De Telegraaf. Meldden zich in mei nog 350 Eritrese vluchtelingen per week bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, nu zijn dat er nog maar 5 tot 10. De diensten boekten dit resultaat door grootschalig jacht te maken op mensensmokkelaars.