09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

200 jaar KMar in beeld

Matchless

De redactie van KMarMagazine is nog steeds op zoek naar historische foto’s. De zesde serie van 5 foto’s, voorzien van een korte beschrijving, staat hieronder. Heeft u nog historische foto’s? Stuur ze, voorzien van een korte beschrijving en contactgegevens, op naar: kmar.magazine@mindef.nl

Met de komst van de nieuwe KMar Yamaha-motorfiets in het vooruitzicht, stuurde Jan van Putten een foto van een motordefilé in de jaren '50. Zijn vader, wachtmeester Van Putten, rijdt op de voorgrond op een Matchless G3L-motorfiets met stijf frame en zonder achtervering, 350cc en 1 cilinder. In 1949 kocht Defensie de eerste partij van dit type motorfiets.

Johannes (Jan) Broos

Veteraan D. Broos uit Valkenswaard stuurde een foto op van zijn vader Johannes (Jan) Broos. Zijn vader maakte op 31 maart 1921 de overstap van de landmacht naar de Koninklijke Marechaussee. In Apeldoorn was hij marechaussee. Op de foto - die gemaakt is in Etten-Leur - staat Jan Broos uiterst rechts op de achterste rij.

Admeur

Jan van Putten vond in zijn archief nog een foto van zijn vader, Jan van Putten. Ditmaal in de rang van wachtmeester der eerste klasse. Van Putten werkte tijdens zijn carrière bij de KMar ook op het opleidingscentrum van de Marechaussee in Apeldoorn. Met zijn bureau vol met kantoorbenodigdheden was hij administrateur. De foto is ongeveer in 1960 gemaakt. 

Munitieschip

Marechaussee der tweede klasse Gerrit den Braven zal de dag dat deze foto gemaakt werd niet snel vergeten. Op 15 juni 1967 ontplofte er namelijk een munitieschip op een industrieterrein in Utrecht. Tijdens het laden van duizenden kilo’s afgekeurde munitie brak om onbekende reden brand uit. Den Braven was een van de beveiligers.

Groepsfoto 1930

Voormalig eerste luitenant van de landmacht Jan Schenk deelde diverse foto’s uit het archief van zijn opa Jan Schenk. Jan Schenk begon zijn loopbaan bij de KMar op 28-10-1910. Hij diende onder andere bij de 3e Divisie. Behalve een betalingsboekje en een formulier waarin toestemming wordt gegeven voor het huwelijk van zijn opa, stuurde Jan Schenk deze groepsfoto uit 1930.