Tekst | Robert den Hartog
Foto | Mediacentrum Defensie

Nieuwe RHIB’s snel en flexibel

De brigade Waddengebied krijgt naar verwachting over een half jaar als eerste brigade 2 nieuwe Rigid-Hulled Inflatable Boats (RHIB’s) voor de maritieme grensbewaking. Momenteel werkt een projectgroep de invoering van de RHIB’s en het informatiegestuurd optreden aan de blauwe grens verder uit. Het Profiling Targeting & Tasking Centre stuurt straks namelijk de operatie informatiegestuurd aan. Hoe gaat dat in zijn werk?

x

In totaal krijgt de KMar 7 nieuwe RHIB’s, dat is inclusief de 2 van de brigade Waddengebied. De eerste 2 vaartuigen worden samen met de douane aangeschaft en door beide organisaties gebruikt. De RHIB’s vervangen de grotere rijksvaartuigen, die uit de vaart worden genomen. De nieuwe RHIB’s varen sneller en zijn flexibel in te zetten. Ook zijn ze goedkoper. Daarnaast sluiten ze aan bij het informatiegestuurde optreden. De KMar is met de RHIB’s minder voorspelbaar in haar optreden. Om een verrassingseffect te kunnen creëren op het water, is die goede informatiepositie een vereiste. Daar gaat de Maritieme Backoffice (MBO) van het PTTC voor zorgen.

De Maritieme Backoffice zorgt er straks voor dat de RHIB’s alleen het water opgaan als er werk is. De MBO analyseert informatie uit alle informatiesystemen en ze verrijkt deze door oude gegevens te koppelen aan nieuwe intelligence. De MBO stuurt de marechaussees zo gericht mogelijk op pad. Niemand gaat zonder opdracht het water op. Een kwaliteitsimpuls voor het werk, maar ook een efficiëntere werkwijze. Als de marechaussees niet op het water werken, kunnen ze ingezet worden voor andere taken. Zo verricht de brigade Waddengebied namelijk ook militaire politiezorg.

Informatiegestuurd het water op

x
De scheepsbewegingen op de Nederlandse wateren worden 24 uur per dag en 7 dagen per week in de gaten gehouden. Een vaartuig dat de aandacht trekt, vormt het begin van een operatie.
x
Als een vaartuig moet worden gecontroleerd, start het informatiegestuurde optreden. De betreffende brigade krijgt een werkopdracht. De RHIB gaat het water op.
x
De RHIB’s zijn flexibel in te zetten. De marechaussees kunnen daardoor nog sneller zijn, waar ze moeten zijn om hun controles uit te voeren.
x
Als een vaartuig is gecontroleerd, koppelen de marechaussees hun bevindingen terug. Informatie die ze hebben ingewonnen kan later namelijk goed van pas komen.