02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Inzet KMar NSS 2014

Tekst | Ingmar Kooman
Foto | sergeant-majoor Gerben van Es

Alle hens aan dek voor NSS

De Moeder Aller Operaties, zo zou je de Nuclear Security Summit vanuit perspectief van de Marechaussee wel kunnen bestempelen. Luitenant-kolonel Barry Kommeren praat ons als projectleider bij over alle KMar-activiteiten tijdens de NSS. “Het is de grootste veiligheidsoperatie voor Nederland, ooit. De NSS vraagt dan ook de inzet van vrijwel de complete operationele marechaussee: bijna 4.000 marechaussees, omgerekend zo'n 34.000 dienstverbanden.”

x

1. Beveiliging luchthavens

“Een groot deel van de 58 wereldleiders komt met een eigen vliegtuig naar Nederland. Voor dit bijzondere vliegverkeer reserveren we de Polderbaan. We creëren zo een ‘luchthaven in een luchthaven’. Op de Polderbaan landen en parkeren alle buitenlandse regeringstoestellen en vindt de gehele logistieke afhandeling plaats.

Ook de ceremoniële ontvangst met een dubbelpost is op die plek. Voor die taak hebben we leerlingen van het OTCKMar specifiek getraind en opgeleid. Met hun inzet ontlasten we de collega’s van brigade Den Haag Beveiliging. Zij kunnen daardoor op andere NSS-locaties worden ingezet.

Rotterdam The Hague Airport zal door een beperkt aantal regeringsleiders worden gebruikt. Maar ook hier geldt dat we speciale en passende veiligheidsmaatregelen nemen. Collega’s van andere defensieonderdelen zullen ons bij de beveiliging ondersteunen. Dat doen ze ondermeer door extra capaciteit te leveren voor waarneming en detectie.”

x
Luitenant-kolonel Barry Kommeren licht de KMar activiteiten toe.

2. Tijdelijke instelling grenscontroles

“We mogen in plaats van het Mobiel Toezicht Veiligheid tijdelijk weer grenscontroles invoeren vanwege de NSS. Dat betekent dat we langer en intensiever mogen controleren aan de grens. Demonstreren mag en kan tijdens de NSS. Er is ruimte voor een tegengeluid. Maar we willen wel dat het veilig gebeurt. Mensen die erop uit zijn de orde te verstoren en speciaal daarvoor naar Nederland komen? Als het kan in het belang van de openbare orde en nationale veiligheid dan houden we ze aan de grens tegen en sturen we ze terug. We verwachten geen problemen, maar we zijn overal op voorbereid.”

3. Bewaken en beveiligen paleizen

“Het NSS telt behalve het World Forum voor de KMar nog drie andere hoofdlocaties: Paleis Noordeinde, het Catshuis en Paleis Huis Ten Bosch. De delegaties kunnen daar hun bilaterale gesprekken voeren. Eén op één, in de marge van de conferentie in het World Forum zelf.

Zo kan premier Mark Rutte als gastheer van de top hoofden van de delegaties ontvangen in zijn ambtswoning, het Catshuis. Koning Willem-Alexander verwelkomt de regeringsleiders op Paleis Huis Ten Bosch met een receptie.”

4. Bijzondere bijstand aan de nationale politie

“De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten levert persoonsbeveiliging en interventiecapaciteit. De Bijstandseenheid (BE) wordt maximaal ingezet. Op en rondom Schiphol en Rotterdam The Hague Airport. Maar we ondersteunen ook de politie in het handhaven van de openbare orde, zowel Den Haag als elders in het land: 3 BE-pelotons, ruim 400 mensen in totaal.

Het is voor het eerst dat de Marechaussee in deze hoedanigheid wordt ingezet. Als het rieten schild en de wapenstok van de ME niet meer voldoet, dan kan de BE in dat hogere geweldsspectrum optreden. Als Marechaussee leveren we echt een kwalitatieve meerwaarde. We hebben andere tactieken, extra beschermende uitrusting en andere wapens. Denk aan de mogelijke inzet van speciale less lethal weapons. Maar ook mogen we optreden met de nieuwe uitschuifbare wapenstok. Als het moet, dan kunnen we robuust ingrijpen. We staan klaar en zijn op alles voorbereid. Een beveiligingsoperatie van zo’n omvang vraagt de inzet van de gehele Marechaussee.”

infographic