05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMarKort

KMar begeleidt colonne Dutch Bizon

Motorrijders van de brigade Krijgsmacht en Operationele Ondersteuning van het District Landelijke en Buitenlandse Eenheden hebben de colonne militaire voertuigen voor de oefening Dutch Bizon begeleid. Ruim 1.300 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte oefenden tot 26 februari in en rond Harlingen en Drachten.

43 Gemechaniseerde Brigade voerde een stabilisatieoperatie uit, wat zoveel betekent als zorgen voor rust en stabiliteit in een door oorlog en geweld geteisterd gebied. Om de operatie zo realistisch mogelijk te maken, vond de oefening plaats tussen, voor en met de Friese inwoners.

x
lijntje

Eerste collega's naar Mali

De eerste KMar-collega’s zijn naar Mali vertrokken voor de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (MINUSMA). Zij gaan daar de militaire politietaak verrichten. De KMar-bijdrage bestaat, naast artikel 4-taken, uit twintig marechaussees die de Malinese politie gaan trainen. Wanneer deze police observers naar Bamako vertrekken is nog niet bekend.

De Nederlandse MINUSMA-inzet loopt in principe tot midden 2015, er vanuit gaande dat de VN Veiligheidsraad het mandaat na 25 april 2014 verlengt. Midden 2015 wordt de Nederlandse bijdrage geëvalueerd. Mede op basis van die bevindingen neemt het kabinet een besluit over de verlenging of de beëindiging van (delen van) de Nederlandse bijdrage aan de missie.

x
lijntje

Kolonel Van Houten herdacht

Kolonel Marius van Houten overleed 61 jaar geleden, maar de herinnering aan zijn persoon blijft tot de dag van vandaag levend. Op begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag legde commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, ter gelegenheid van 200 jaar KMar een krans bij het graf van kolonel Marius van Houten. Ook veel oud-commandanten waren aanwezig.

Kolonel Van Houten was een markant en invloedrijk persoon. Hij stond aan de basis van de internationale politiesamenwerking zoals we die nu kennen en hij was werkzaam als liaison tussen de Nederlandse regering en de Duitse keizer Wilhelm, nadat die zich in Doorn had gevestigd.

Van Houten schonk zijn nalatenschap en naam aan de Stichting Van Houten. Die heeft twee doelen voor ogen: het instandhouden van het Marechausseemuseum in Buren en het bieden van een sociaal vangnet aan marechaussees en hun gezinnen.

x
lijntje

Bewaken & beveiligen: publiek of privaat?

De KMar en De Nederlandsche Bank organiseerden vanwege hun 200-jarig bestaan samen het wetenschappelijk congres over bewaken & beveiligen. CKMar luitenant-generaal Hans Leijtens en president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot openden het congres.

Pieter Cloo (secretaris-generaal van Veiligheid & Justitie) Prins Pieter-Christiaan van Oranje Nassau en politiechef van Midden-Nederland Miriam Barendse bekeken vanuit verschillende invalshoeken de probleemstelling of bewaken en beveiligen een publieke of private zaak is. Vervolgens was er een moment van interactie onder leiding van dagvoorzitter Paul Rosenmoller.

Cadet-vaandrig Bas Schotman, de winnaar van de whitepaper-wedstrijd van het OTCKMar, hield een pleidooi over de verschillen tussen mannen en vrouwen en maakte duidelijk waarom er meer vrouwen moeten worden ingezet binnen het bewaken en beveiligen.

x
lijntje

Medailles voor UNODC-missie

Brigadegeneraal Ronald Harmsma (directeur Operaties) heeft VN-medailles uitgereikt aan kolonel Menno Kersbergen, luitenant-kolonel Bart Hulsbosch, majoor Dirk Burger en luitenant-kolonel Paul Vos. Het viertal ontving de medaille voor hun deelname aan de missie United Nations Office on Drugs and Crime in Kenia.

De United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) is opgericht om de VN beter in staat te stellen om illegale handel in drugs, drugsmisbruik, internationaal terrorisme en corruptie te bestrijden. Daarnaast houdt de organisatie zich bezig met misdaadpreventie en strafrecht. De Marechaussee heeft van juni 2010 tot juni 2012 aan de missie deelgenomen.

x