08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

200 jaar KMar in beeld

Historische foto's

De redactie van KMarMagazine plaatste onlangs een oproep waarin ze een oproep deed om historische foto’s op te sturen. De eerste 5 foto’s met een korte beschrijving vindt u hieronder. Heeft u nog oude foto’s? Stuur ze, voorzien van een korte beschrijving en contactgegevens, op naar: kmar.magazine@mindef.nl 

Henk van Dijken vond in zijn archief een foto waarop hij als medewerker van de doorlaatpost van de brigade Lobith zijn schietkunsten oefent op het oefenterrein Arnhemse Heide nabij Deelen en Schaarsbergen. De foto is in de jaren zestig genomen. Marechaussee der tweede klasse Van Dijken staat zelf ook op de foto, als tweede van rechts. Het militair oefenterrein wordt nog steeds gebruikt.

Opleidingscentrum in 1972

Adjudant-onderofficier bd. Sietze van de Bosch zond een foto in van het Opleidingscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. De Koning Willem III-kazerne zoals die er in 1972 vanuit de lucht uitzag. In het midden is duidelijk het square te zien, de plek waar iedere marechaussee voor het eerst kennis maakt met de KMar. Op de achtergrond de stafgebouwen van 1LK, vanaf 1985  de Frank van Bijnenkazerne. 

In de koepel van een Otter

Jan Schenkel leverde een foto aan waarop hijzelf als marechaussee der tweede klasse in de koepel van een Otter zit. De Otter was een licht gepantserd verkenningsvoertuig dat Canada gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog nam Nederland een aantal voertuigen over. Ze werden onder andere gebruikt voor de rijopleiding. De KMar gebruikte de Otter tot 1970.

ROEK-lichting 94/7, klas 2

Kapitein-reservist Arthur van Looij (middelste rij, tweede van rechts) stuurde een foto in van zijn Reserve Officieren en Kader (ROEK)-lichting 94/7, klas 2. Lichting 94/7 was de een-na-laatste lichting dienstplichtigen van de ROEK. Van Looij werd commandant van het 2de peloton 41 EskKMar in Wezep. Zijn peloton is onder andere ingezet in februari 1995 bij de dreigende watersnood in de Betuwe.

Wacht Paleis Soestdijk 1935

Auke Sietsma scande een foto in waarop zijn vader staat als personeelslid van de wacht bij Paleis het Loo. De foto is gemaakt in 1935. De vader van Sietsma zit als derde van links. De KMar bewaakte paleis Soestdijk tot 2005. Na het overlijden van Z.K.H. Prins Bernhard op 1 december 2004 werd het paleis niet langer bewoond. In 2007 werd de gelijknamige brigade gesloten.

is de wacht van paleis het Loo en niet