10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

De groeten uit...

Evenes, Noorwegen

“Wij (opperwachtmeester Michael Daan, wachtmeesters Jarno van Klaveren en Jordy Dammers) werken normaal gesproken allemaal voor de brigade Utrecht. Maar vanaf 12 januari tot 21 maart 2014 vormen wij het KMar-detachement tijdens de wintertraining Joint Arctic Deployment van de mariniers in Noorwegen. Voor mij, Michael Daan, is het de zevende keer dat ik met de mariniers mee ben, terwijl ze in het buitenland aan het oefenen zijn. Voor Jarno en Jordy is het de eerste keer.

x

We zijn samen met ongeveer 500 mariniers op het kamp op het vliegveld Evenes gelegerd. Daarnaast zijn 150 mariniers gelegerd in het plaatsje Gratangen en 100 in Setermoen. De afstanden tussen de locaties is in maximaal 2 uur te overbruggen. Dat is afhankelijk van de gladheid en de weersomstandigheden. We hebben in Evenes een KMar-post ingericht waar de mariniers terecht kunnen voor KMar-gerelateerde zaken. De eerste zaakjes zijn al binnen. Behalve diefstallen en vermissingen is er ook een aanrijding geweest tussen een viertonner en een eland.

De eerste week hebben we contacten gelegd met de lokale politie in Harstad en Narvik. Ook hebben we kennis gemaakt met de Engelse MP in Harstad. Daar zijn namelijk 900 Engelse mariniers aan het trainen. In de weekenden mogen de mariniers stappen als ze niet in het veld liggen. Normaal gesproken gingen ze naar Harstad. Maar in overleg met de Engelse MP hebben wij de mariniers geadviseerd om de Nederlanders in Narvik uit te laten gaan. Wij surveilleren tijdens de stapavonden van de mariniers. Tot nu toe is alles rustig verlopen.

De Noren reageren goed op onze komst. Ze zijn gewend dat er buitenlandse eenheden in hun gebied oefenen en uitgaan. Het gebied is heuvelachtig met veel water. We vinden de omgeving waarin we werken geweldig. De temperatuur is tussen de -6 en -12 graden maar de gevoelstemperatuur kan oplopen tot -20 graden. Het wordt wel al rond 15.30 uur donker, maar gelukkig blijft het de komende tijd steeds langer licht.”

Groetjes,

Opperwachtmeester Michael Daan, wachtmeesters Jarno van Klaveren en Jordy Dammers

KMar-detachement wintertraining Joint Arctic Deployment

x