VN-militairen op de Veluwe

Wat doen 22 internationale VN-waarnemers op de Veluwe? Nee, ze zijn er niet voor een crisis tussen Harskamp en Otterlo, maar een oefening van de School voor Vredesmissies. 

De militairen uit onder meer Tunesië, Tsjechië, Ghana en Kosovo volgden op Legerplaats Harskamp een cursus, omdat ze binnenkort worden uitgezonden als waarnemer voor VN-vredesmissies in bijvoorbeeld Congo of Israël. Onder de deelnemers waren 9 Nederlanders, die binnenkort naar de Golanhoogten tussen Israël en Syrië vertrekken. 

Voor de eindoefening van de 4-weekse cursus werd het gebied tussen Harskamp, Otterlo, Ede en Lunteren omgedoopt tot Carana, waar fictief een burgeroorlog woedde. De waarnemers moesten toezicht houden op een getekend bestand tussen de regering en opstandelingen. Daarbij reden de cursisten patrouilles in de omgeving en werden daarbij geconfronteerd met allerlei incidenten. Zoals schendingen van de wapenstilstand en mensenrechten. Ook maakten de teams contact met de lokale autoriteiten, waaronder de burgemeester van Ede, om informatie over het gebied en de bevolking te verzamelen.

Bron: Defensie

Patrouilleschip onderschept ruim 1.400 kilo coke

Voor de vierde keer in 2 maanden tijd heeft Zr.Ms. Groningen een groot drugstransport onderschept. In de nacht van 2 op 3 december dwong het patrouilleschip in het Caribisch gebied een zogenoemde go-fast tot stoppen met 1.421 kilo cocaïne aan boord.

Het maritieme patrouillevliegtuig Dash-8 van de kustwacht ontdekte de snelle drugsboot. Hierop stuurde de Groningen er haar maritieme NH90-gevechtshelikopter en een snelle Frisc-motorboot op af.

De helikopter wist de go-fast te stoppen. Een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers aan boord van de Frisc vond vervolgens de drugs. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan een Amerikaanse kustwachtschip voor vervolging in de Verenigde Staten.

Sinds april 2019 is Zr.Ms. Groningen als stationsschip actief in het Caribisch Gebied. Het schip opereert 2 jaar in de regio, terwijl de bemanning periodiek rouleert. Het schip voert antidrugsoperaties uit en ondersteunt de Kustwacht Caribisch Gebied. Daarnaast is het schip in het orkaanseizoen beschikbaar voor noodhulp. De huidige bemanning deed sinds september al 2 keer een drugsonderschepping, in totaal 2.900 kilo.

Bron: Defensie

Nieuwe helden voor Invictus Games

Onder grote belangstelling is het Nederlandse team gepresenteerd dat volgend jaar deelneemt aan de Invictus Games in Den Haag. “Voor u staan 32 helden die een hoge prijs hebben betaald voor uw en mijn vrijheid. Ze moet ook nu voor elkaar door het vuur gaan en ze vormen alleen een onmisbare schakel in het team.”

De Nederlandse ploeg is ook dit keer een mix van debutanten en sporters die al eerder aan de start verschenen van dit internationaal sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen. Een initiatief van de Britse Prince Harry.

Aanvoerder is wachtmeester 1 van de Koninklijke Marechaussee Wouter Bakker. “Voor mij kwam het totaal onverwacht, maar wat een eer om in Nederland dit team te mogen vertegenwoordigen als team captain”, zei hij.  Zijn commandant, luitenant-generaal Hans Leytens, is minstens zo trots. “Het is niet belangrijk welk pak de deelnemers aan hebben of hadden, maar het is voor ons als marechaussee wel heel mooi.”

De Invictus Games in Den Haag zijn van 9 tot en met 16 mei. Er komen ruim 500 (oud-)militairen en aanhang uit 19 landen naar de residentie. België doet voor het eerst mee, die in 9 takken van sport strijden.

Na Londen (2014), Orlando (2016), Toronto (2017) en Sydney (2018) is het de vijfde editie. Voor de zesde Invictus Games in 2022 zijn nog 2 steden in beeld: het Duitse Düsseldorf en Victoria op het Canadese Vancouver Island. 

Bron: Defensie, foto sergeant Jasper Verolme 

Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom

De Technische Universiteit Eindhoven heeft een speciale camera ontwikkeld die militairen waarschuwt voor bermbommen. Het vinden en uitschakelen van bermbommen is volgens promovendus Dennis van de Wouw nu nog een erg lastige klus.

Het systeem van de elektro-ingenieur, dat op militaire voertuigen moet worden gemonteerd, registreert automatisch de omgeving en vergelijkt deze beelden met eerdere opnames. Elke verandering wordt vervolgens geanalyseerd.

Alleen de veranderingen die wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een bom worden aan de militair getoond. “Hierdoor kan een militair de juiste acties ondernemen, zoals tijdig stoppen voor verdere inspectie van de potentiële dreiging, of deze helemaal vermijden”, zegt Van de Wouw.

Bermbommen zijn gemakkelijk te maken en te verbergen en zeer dodelijk. Ze zijn daarom favoriet bij opstandelingen en terroristen overal in de wereld. In Afghanistan zijn bijvoorbeeld heel veel militairen gesneuveld als gevolg van bermbommen en andere geïmproviseerde explosieven.

Volgens de TU Eindhoven is het systeem van Van de Wouw met succes getest op militair terrein van het ministerie van Defensie. De promovendus werkt nu samen met Defensie om de technologie verder te ontwikkelen.

Bron: ANP

Marinierskalender wéér uitverkocht

Dat de gespierde mannenkalender van het Korps Mariniers gewild was, werd na de lancering snel duidelijk. Maar dat de tweede oplage zo snel uitverkocht zou zijn hadden de mannen niet verwacht.

De eerste 3550 exemplaren waren binnen 24 uur uitverkocht en ook de 1665 extra kalenders gingen als zoete broodjes over de toonbank. Dit aantal staat overigens voor het oprichtingsjaar van het Korps Mariniers. Of er nog een druk bijkomt, is nog niet bekend.

De opbrengst van de kalender, die inclusief verzendkosten een kleine 20 euro kost, gaat naar 2 stichtingen. De ene zet zich in voor (oud-)mariniers die te kampen hebben met ziekte of eenzaamheid. De andere is er een voor en door (oud-)mariniers, die geld bij elkaar roeien voor buddy’s in nood.

Bron: Defensie

Landmacht neemt hittestressmeter in gebruik

De landmacht heeft de hittestressmeter Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) in gebruik genomen. De uitkomsten van deze meter kunnen van invloed zijn op de duur en/of intensiteit van bepaalde inspanningen.

Het nieuwe apparaatje kan in een zogenoemde ‘laatste minuut risicoanalyse’ worden gebruikt om de klimaatomstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid en straling) te bepalen. De uitkomsten kunnen leiden tot aanpassing van duur en/of intensiteit van de inspanning, de te gebruiken kleding tijdens de activiteit en het drinkbeleid.

De afgelopen jaren zijn er diverse meldingen van hitteletsel onder militairen geweest. Een aantal van hen heeft blijvend letsel opgelopen. Hitteletsel ontstaat als het lichaam de geproduceerde lichaamswarmte onvoldoende kwijt kan. Een hitteberoerte is de gevaarlijkste vorm van hitteletsel. Door uitdroging en een hoge lichaamstemperatuur raakt de warmteregulatie in de hersenen verstoord. Met als gevolg: verward gedrag, bewustzijnsverlies of zelfs shock en stilstand van de bloedsomloop.

Bron: Defensie

‘Whiskeys’ weer de bergen in

Een zestigtal oud-mariniers tussen de 51 en 77 jaar heeft vorige maand opnieuw de militaire bergtraining in Schotland gedaan. Met een knipoog dat wel, want de 10-daagse reünie van de Whiskey-compagnie stond niet alleen in het teken van bergwandelingen, maar vooral van saamhorigheid en gezelligheid. 

En wie denkt dat de 50+’ers louter hebben gekeuveld in de pub heeft het mis. Men stond vroeg op, om zoveel mogelijk te kunnen genieten van al het natuurschoon. Zoals Ben Nevis; met 1345 meter de hoogste berg van Schotland. Er zijn 2 routes omhoog; de 'frontale route' en de iets lastiger 'omvatting'. Een typisch geval van: wat kan ik, wat wil ik en wat durf ik aan. Of ga ik toch terug voor een rondleiding bij de lokale whiskey distillateur? “Nu krijgt iedereen de keuze, dat was in onze marinierstijd wel anders. Dan moest je omhoog, onder iedere omstandigheid”, vertelt een van de deelnemers. 

Hij en zijn kameraden maakten tussen 1972 en 1990 deel uit van de Whiskey Infanterie Compagnie van het Korps Mariniers. De zogenoemde W-Coy maakte onderdeel uit van een Brits mariniersbataljon: 45 Commando Royal Marines.

De volgende reünie staat alweer in de agenda. In 2022 willen de mannen weer samen op stap; precies 50 jaar na de oprichting van de eenheid. Dat kan niet anders dan bijzonder worden.

Bron Defensie, foto: Louis Meulstee