Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Cinthia Nijssen, archief

Marga vertelt haar verhaal als (ex-) vrouw van een militair

Het offer dat een partner brengt als een militair op uitzending gaat is groot. Er zijn veel succesverhalen waarin de liefde overwint. Maar er zijn ook tal van relaties die breken, omdat de dienst de liefde verscheurt. De keerzijde van een leven bij Defensie, door de ogen van ‘ervaringsdeskundige’ Marga van der Burgt (41). 

Marga van der Burgt vertelt openlijk over haar ervaringen met een partner bij Defensie.

“Alsof het gisteren was zie ik hem staan. Zijn schouders recht, duimen op zijn gebalde vuisten en zijn blik strak vooruit. Hij kijkt me niet aan, maar weet dat ik er ben. We zijn er allemaal, zijn hele familie. De vlag wappert, muziek klinkt en ons leven zal vanaf dat moment nooit meer hetzelfde zijn. We konden niet vermoeden dat zijn uitzending naar Afghanistan het einde van ons huwelijk zou betekenen.”

Een leven in het groen

Met een vader in het leger groeit Marga op met de krijgsmacht. Wapperende camouflage aan de waslijn, het gestamp van de zware kisten, weken zonder papa en heel veel welkom-thuis-tekeningen zijn haar niet vreemd. “Mijn vader gaf Sjon als jonge twintiger het advies om een leven in het groen te overwegen. Met studies, rijbewijzen, een goed salaris en uniform in het vooruitzicht werd hij enthousiast en besloot de sprong te wagen. Ik stond uiteraard achter die beslissing. Ondanks dat ik een andere toekomst tegemoet ging dan ik voor ogen had”, vertelt Marga. 

'Zijn uitzending naar Afghanistan betekende het einde van ons huwelijk'

Zijlijn

Sjon gaat in dienst, de jaren verstrijken en het jonge stel maakt veel herkenbare defensiedingen mee. Nieuwe opleidingen en ervaringen, het vertrek op zondagavond naar de kazerne, het gemis tijdens oefeningen, wisselende plaatsingen en bevorderingen. “Trots zat ik bij iedere mijlpaal op de tribune, maar ook met een kleine zweem van jaloezie. De vreemde defensiewereld was niet de mijne. Ik stond aan de zijlijn en Sjons collega’s begrepen hem soms beter dan ik. Toch hadden we het fijn en we gingen samenwonen.”

Dé oproep

Maar dan die brief…De oproep voor de uitzending naar Afghanistan. Het moment dat een keer zou komen is daar. “Al lang van tevoren waren we hierop voorbereid. Een missie hoort bij het werk als militair”, beseft Marga. “Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Als ik tegenover vrienden en familie mijn zorgen uitte, moest ik niet zeuren. Ik had immers zelf voor dit leven gekozen. Maar hé, ik koos voor hem, niet voor het werk en zeker niet voor de paar onzekere maanden die voor me lagen.”  

 

Sjon werd voor een kleine 4 maanden uitgezonden naar Afghanistan. Het afscheid viel zijn partner Marga zwaar.

Sporadisch contact

Toch gaat het stel vol goede moed de uitdaging aan. Een half jaar voor vertrek stappen ze zelfs in het huwelijksbootje. Maar het uiteindelijke afscheid valt Marga zwaar. Tegenwoordig is contact onderhouden met een geliefde eenvoudig via WhatsApp en videobellen, maar jaren geleden sprak je elkaar nauwelijks. “De enige keer dat ik hem zag was halverwege de uitzending, via een satellietverbinding bij een thuisfrontinformatiedag. Ik herkende hem nauwelijks en wist weinig te zeggen. Hij had er niets aan als ik hier zou bespreken hoe het echt met me ging.”

Na een kleine 4 maanden is het eindelijk zover: de dag van thuiskomst. Wederom staat de hele familie klaar om Sjon in de armen te sluiten. “Maandenlang had ik hiervan gedroomd. De dagen afgeteld. Hij zou me optillen, ronddraaien en ik zou hem suf knuffelen. Maar niets van dat alles gebeurde. Hij reikte me zijn hand en zei stuurs: ‘kom we gaan.’”

Na een jarenlange relatie besloten Marga en Sjon dat het beter was om ieder hun eigen weg te gaan.

Als een vreemde

De man die uit de bus stapt is ineens als een vreemde voor haar. “Sjon was ergens anders met zijn gedachten. Soms mijlen ver en onbereikbaar. Als ik hem vroeg naar zijn uitzending zei hij dat hij z’n ervaring niet kon uitleggen. Dat ik het toch niet zou begrijpen. Hij sloot me buiten en ik wist niet meer hoe ik dichterbij moest komen. In plaats daarvan zocht ik vriendschap en liefde buiten de deur, maar vond het nergens.”

De kloof tussen het echtpaar wordt met de dag groter, maar ze geven niet zomaar op. Zoals Sjon vocht voor veiligheid in Afghanistan, vecht het tweetal voor het huwelijk. Er wordt zelfs een zoon geboren en Sjon verlaat de dienst. Maar het mag niet baten. “De afstand tussen ons was te groot. Hij glipte door mijn vingers en ik door de zijne”, verzucht Marga. 

De 2 besluiten dat het beter is om ieder een eigen weg te gaan. “Ik weet zeker dat die ene uitzending in dat geitenland een hoop kapot heeft gemaakt, maar desondanks ben ik trots op hem. Omdat hij niet alleen in de woestijn voor ons gevochten heeft.”