Tekst Jack Oosthoek
Foto René Verleg

'We waren niet alert genoeg'

In de aanloop had de trainer-coach van het militair voetbalteam adjudant Rob van Belkom er nog vertrouwen in. Als alles speltechnisch klopt en de vorm van de dag goed is, maken ‘we’ een kans om het jaarlijkse 3-landentoernooi om de Kentish Challenge Cup 2019 te winnen. Maar lang niet alles klopte. Oranje ging in Bergen op Zoom onderuit tegen zowel Frankrijk (0-5) als Engeland (1-2) en werd daarmee laatste in de eindrangschikking.

Frankrijk en Engeland putten uit een (veel) groter arsenaal aan spelers

Was Nederland tegen Frankrijk nog kansloos, tegen Engeland liep het soepeler. “We hadden het beste van het spel, maar net als tegen Frankrijk waren we soms niet alert genoeg en verzuimden we te scoren”, legt trainer-coach Van Belkom uit. “Toch hebben we ons goed gerevancheerd van de wedstrijd tegen de Fransen. Dáárin hebben we het laten liggen. Het blijft echter een teleurstelling dat we in deze editie van de Kentish Cup als laatste zijn geëindigd.” Anderzijds was dat ook weer geen wereldwonder. Frankrijk en Engeland kunnen putten uit een (veel) groter arsenaal aan spelers die vaak ook nog eens op een hoog niveau voetballen. Een luxepositie waarin Nederland in een grijs verleden, in de tijd van de dienstplicht, ook verkeerde…

Mogelijk speelde de rammelende voorbereiding ook een rol. Door opleidingen en oefeningen waren groepstrainingen onmogelijk en ging een streep door de 2 geplande oefenwedstrijden. De bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) werkzame Van Belkom: “Elke keer weer in de voorbereiding van een wedstrijd gebeurt er iets waardoor we de beoogde 18 spelers niet bij elkaar krijgen. Ook nu was dat weer zo. Aan de andere kant zijn we daaraan gewend en vinden de spelers het een eer om voor de militaire ploeg te spelen.”

Trainer-coach Rob van Belkom tijdens de bespreking voor de wedstrijd tegen Frankrijk.

Wat is de Kentish Challenge Cup?

Het toernooi om de Kentish Cup bestaat sinds 1921 is daarmee 1 van de oudste voetbalevenementen van deze planeet. Kentish is de naam van de Britse majoor, later brigadegeneraal, die het evenement vlak na de Eerste Wereldoorlog bedacht om zo vriendschap en ontspanning te creëren tussen Britse, Franse en Belgische militairen. Wanneer Frankrijk in 1986 afhaakt, neemt Nederland de opengevallen plaats in. Vanaf 2006 doen ‘Les Bleus’ weer mee waarmee de Kentish Cup een 4-landen toernooi werd. Nadat België in 2008 afhaakt, is het weer een feestje voor 3 landen.     

“We bewaken het niveau van het elftal zorgvuldig”

Zorgvuldig

Het merendeel speelt in de hoofd-, 1e en 2e klasse. Een enkeling als korporaal Corné Davelaar in de 2e divisie (GVVV in Veenendaal). Voetballers uit de 3e en 4e klas worden niet geselecteerd. “We bewaken het niveau van het elftal zorgvuldig. Anders verliezen we de aansluiting met de militaire teams in Europa”, vertelt Van Belkom, in zijn vrije tijd trainer-coach van de 3e klasser Zigo in Tilburg. In 2020 mag Nederland laten zien hoe het daarmee staat. Dan zijn in waarschijnlijk Duitsland en Ierland of Griekenland de kwalificatierondes voor het militair wereldkampioenschap in 2021 in Egypte. Op 20 december is de loting in het Duitse Warendorf.

Geen optie

Het volgend jaar in Frankrijk te houden Kentishtoernooi aantrekkelijker maken door dat uit te breiden met een 4e land of 5e land, bijvoorbeeld Ierland of Duitsland? Daarover is overleg gaande. Nog meer deelnemers is om financiële en logistieke redenen géén optie. Bij monde van plaatsvervangend hoofd majoor Twan Relou toont het Nederlandse Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) zich voorstander van de beoogde uitbreiding. “Nederland is toch een voetballand.”

Volgend jaar hoopt het militair elftal zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Egypte.
Sommige spelers deden alles om te kunnen meedoen aan de Kentish Cup.

Uitslagen:

1e plaats: Engeland 2e plaats: Frankrijk 3e plaats: Nederland

  • Nederland - Frankrijk: 0-5
  • Engeland - Frankrijk: 4-1
  • Nederland - Engeland: 1-2