Tekst Mediacentrum Defensie
Foto Defensie CBRN Centrum

Engelsen delen kennis en ervaring omtrent onderzoek novichok

Wat als Nederland getroffen wordt door een aanval met chemische, biologische, radiologische of nucleaire strijdmiddelen? Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het Britse Salisbury werd er vorig jaar nog door opgeschrikt toen de Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Julia vergiftigd werden met novichok. Engelse experts die betrokken waren bij het onderzoek kwamen naar Nederland, om hun kennis en ervaring te delen.

Een team van cbrn-specialisten staat klaar om de plaats delict in Salisbury te onderzoeken op Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire strijdmiddelen.

Het ging om experts van de UK Police, UK Health Department, UK Fire Fighters en militairen. Zij vertelden over hun bevindingen, de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd werden en wat ze ervan geleerd hebben. Want 2 weten meer dan 1: “Met civiele partners kunnen we nu effectiever optreden tegen een cbrn-aanval. Het is belangrijk dat wij er klaar voor zijn als een dergelijk cbrn-incident zoals in Engeland onverhoopt in ons land plaatsvindt”, reageert Theo Dohmen, liaison van de politie bij het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC).

Binnen- en buitenland
Want hoewel het incident al ruim anderhalf jaar geleden plaatsvond, er is nog genoeg waar Defensie van kan leren. Niet alleen vertegenwoordigers van de krijgsmacht waren aanwezig, ook collega’s van de politie, brandweer, GGD/GHOR, RIVM, NFI en TNO uit Nederland, België, Duitsland en Noorwegen kwamen naar de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.  

Engelse cbrn-experts kwamen naar Nederland om te vertellen over de aanslag met Novichok in Salisbury. Onder de aanwezigen waren onder anderen militairen, politieagenten en brandweer uit binnen- en buitenland.

Wat gebeurde er in Salisbury?

Sergei Skripal, een Rus die spioneerde voor de Engelsen, en zijn dochter Julia werden 4 maart vorig jaar vergiftigd bij Skripals huis in Salisbury met een vloeibare vorm van zenuwgas. De Novichok, een dodelijk gifgas ontwikkeld in de Sovjet-Unie, zat in een klein parfumflesje dat door 2 leden van de Russische geheime dienst GROe op de voordeur was gespoten. Skripal en zijn dochter overleefden de aanval, maar raakten zwaargewond. 

3 maanden later kwam hetzelfde flesje, een vervalsing van het merk Nina Ricci, bij een onschuldige Engelsman terecht die het aan zijn partner gaf. Zij overleed en de man belandde in het ziekenhuis. 

Het parfumflesje was nog geen 4 centimeter hoog, maar er zat genoeg gif in om duizenden mensen te doden.

Schade relatief beperkt

De maatschappelijke gevolgen van een cbrn-aanval zijn groot. Zo werden in Engeland niet alleen de Skripals besmet, maar ook willekeurige Engelsen die bij toeval in aanraking kwamen met het gif. Ook de rechercheur die het huis van de Skripals onderzocht besmette zichzelf, zijn woning en vrouw en kinderen. Zij raakten zwaargewond.

Dat de schade relatief beperkt bleef, is een geluk bij een ongeluk; het Britse Defence CBRN Centre bevindt zich op nog geen 20 minuten rijden van Salisbury. “Daarmee is cruciale tijd gewonnen”, benadrukt luitenant-kolonel Broman, commandant van het DCBRNC. “Het belang van een cbrn-centrum dat snel ingrijpt is dus groot. Nederland heeft een Responseenheid die binnen 5 minuten na de melding kan reageren.”
 

Het is belangrijk dat Nederland er klaar voor is als een dergelijk cbrn-incident zoals in Engeland, onverhoopt in ons land plaatsvindt.

Wat is het Defensie CBRN Centrum?

Het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) is dé plek waar alle kennis, opleiding, training en inzet op het vlak van Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleaire strijdmiddelen gebundeld worden. Het DCBRNC is gevestigd in Vught en kent een uniek Nationaal Trainingscentrum waar op cbrn-incidenten getraind wordt.