Prijswinnaars bioscoopactie

De 1 vond de opdracht te makkelijk, de ander stuurde verkeerde antwoorden in. Hoe dan ook, de Midway winactie uit Defensiekrant 23 was een succes. En uit de vele reacties zijn inmiddels 5 winnaars geselecteerd.

Zij krijgen ieder 2 bioscoopkaartjes opgestuurd voor Midway. Deze zijn verzilverbaar in iedere bioscoop waar deze Tweede Wereldoorlogfilm draait. Vanwege privacyredenen mogen wij de namen van de prijswinnaars niet in deze Defensiekrant vermelden.

Bron: Defensie

Nieuwe koffiemachines komen er (echt) aan

Door kleine technische oorzaken heeft het een tikje langer geduurd dan gepland, maar vanaf volgende week krijgt heel Defensie toch nieuwe koffiemachines. 1.400 in totaal, net als 7 jaar terug levert Douwe Egberts ze. 

De nieuwe apparaten zouden in eerste instantie vanaf medio oktober worden geïnstalleerd. Nu wordt dat dus half november. De eerste automaten komen bij de defensieonderdelen in Den Haag, met de klok mee gevolgd door Den Helder, Havelte, Soesterberg, Oirschot en Breda. 

De machines produceren naast een ‘bakkie pleur’ ook warme chocolademelk, soep, thee (wel met los zakje) en koud water.  De bekertjes zijn van karton en de roerstaafjes van hout, ofwel biologisch afbreekbaar. Het contract met Douwe Egberts voorziet ook in de levering van 175 apparaten met daarin onder mee gezonde snacks, snoep en frisdrank. Sommigen met broodjes. 

Bron: Defensie

Britse team Invictus Games gepresenteerd

De Invictus Games 2020 komen steeds dichterbij en de voorbereidingen in binnen- en buitenland zijn in volle gang. Zo hebben de Britten bijvoorbeeld het team dat ze volgend jaar naar Den Haag sturen officieel gepresenteerd. 

Het gaat om 65 mannen vrouwen die tijdens de games zullen proberen hun persoonlijke doelstellingen te halen. Bij de Invictus Games gaat het namelijk niet om het winnen van zoveel mogelijk medailles, maar om door sport de revalidatie en re-integratie van gewonde militairen te ondersteunen en te inspireren. Ook dragen de games bij aan een breder begrip voor veteranen en militairen in het algemeen. 

De Invictus Games vonden eerder plaats in London, Orlando, Toronto en Sidney. De Invictus Games 2020 in Den Haag vinden plaats van 9 tot en met 16 mei volgend jaar. 

Bron: Ministerie van Defensie Groot-Brittannië

Duitse en Israëlische straaljagers samen in de lucht

Een bijzondere foto: een Israëlische F-15 Eagle en Duitse Eurofighter samen op de startbaan van de Israëlische vliegbasis Uvda. De toestellen deden mee aan de grote luchtmachtoefening Blue Flag.

Blue Flag vindt sinds 2013 iedere 2 jaar plaats in Israël. Er deden een kleine 1000 militairen mee uit Israël, Duitsland, de Verenigde Staten, Italië en Griekenland.

De editie van dit jaar was de eerste waar de F-35 aan deelnam. Een van de doelstellingen was dan ook om het 5e generatie toestel goed te laten samenwerken met oudere vliegtuigen. Naast Israëlisch exemplaren gaven ook 6 Italiaanse F-35’s acte de présence.

Bron: Bundeswehr 

Dapperheidsonderscheiding uitgereikt

4 Special Forces van het Korps Mariniers hebben eerder deze week het Kruis van Verdienste ontvangen. De 'kikkers' van Taskforce Barracuda kregen deze hoge onderscheiding voor een operatie voor de kust van Somalië in 2011. 

De kikvorsmannen (Special Forces Underwater Operators) benaderde onderwater 2 zwaarbewaakte schepen van Somalische piraten en maakten deze onklaar met explosieven. Daardoor waren de schepen langdurig niet meer inzetbaar. Somalische piraten gebruikten deze schepen vooral als moederschepen, om vanaf daar kleinere bootjes in te zetten voor kapingen. 

Vorig jaar werden 9 mariniers van Taskforce Barracuda al onderscheiden met een insigne. 

Bron: Defensie