08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

LENS!

Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen gemaakt door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Deze editie staat volledig in het teken van Host Nation Support, ofwel ondersteuning. In dit geval ondersteuning van de Amerikaanse operatie Atlantic Resolve. Amerikanen brengen regelmatig materieel en mensen van en naar Europa en m dat in goede banen te leiden helpt de Nederlandse krijgsmacht daarbij.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Zo'n 5.200 militairen, 85 Abrams-tanks en 80 Blackhawk-, Apache- en Chinookhelikopters, honderden andere voertuigen en bijna duizend containers trekken deze week dwars door Nederland heen. De ene Amerikaanse legereenheid komt oefenen in Europa. De andere vertrekt.

Het transport hoort bij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, die volgens defensie het afgelopen jaar is vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland. Op basis van afspraken binnen de NAVO ondersteunt defensie het transport met tientallen militairen. Foto: sergeant Kyle Larsen

De militairen en het materieel worden over de weg, per trein en via binnenvaartschepen vervoerd.

Een M1A2 Abram Tank wordt in de haven van Vlissingen neergelaten voor transport. Het lage binnenschip is in staat om gedurende een periode van 36 uur achtereenvolgens 18 gepantserde voertuigen te vervoeren. Foto: sergeant Kyle Larsen.

Personeel van de landmacht en de Defensie Bewakings-en Beveiligingsorganisatie beveiligt onder meer de haventerreinen in Rotterdam en Vlissingen. Daarnaast levert Defensie brandstof en vervoert een deel van het Amerikaanse materieel met vrachtwagens. Marechaussees begeleiden de militaire colonnes over de Nederlandse wegen.

Nederland vormt voor de NAVO een belangrijk logistiek knooppunt voor militaire versterkingen. Dit betekent dat Nederland moet zorgen voor een soepele doorstroom van materieel en troepen, logistieke ondersteuning en transport.

Tegelijkertijd gaat een Amerikaanse helikoptereenheid van 1.700 militairen in tegengestelde richting van Duitsland naar de Verenigde Staten. 80 Blackhawks, Apaches en Chinooks vliegen van Vliegbasis Eindhoven naar de Botlek in het Rotterdamse havengebied. Vervolgens gaan de heli’s per schip naar hun thuisbasis in Fort Stewart, Georgia.

De Host Nation Support duurt nog tot begin november.