Tekst ritmeester Saminna van den Bulk
Foto Jarno Kraayvanger

(Speed)daten voor samenwerking

Innovatie binnen de krijgsmacht. Je kunt er lang over praten, maar het is vooral doen. Handen uit de mouwen en aan de slag. Daarom troffen militairen en bedrijven elkaar op de PDB NL & IDEA Summit, om plannen te smeden voor samenwerkingen in de toekomst.

400 bezoekers zijn aanwezig bij de ‘kraamkamer’ voor innovatie. Luitenant-kolonel Steven Smit is als commandant van reservistennetwerk Integrated Development of Entrepreneurial Activities (IDEA) een van de organisatoren van de summit. “Met de huidige economische ontwikkelingen, de schaarste op de arbeidsmarkt en de snelheid waarmee technologie verbetert, is het belangrijk samen te werken met het bedrijfsleven.”

Meer dan business

Dat gebeurt op het gebied van mens, materieel, maar vooral op het gebied van kennis. “We vragen bedrijven: denk met ons mee! Kunnen we elkaar helpen? Het levert capaciteit voor Defensie op, met de nieuwste technologische inzichten. Voor de bedrijven betekent het niet alleen business, maar ook een bijdrage aan de vrede en veiligheid van ons land.”

Daarnaast biedt de bijeenkomst ondernemers de gelegenheid eens achter de poorten van de kazerne in Ede te kijken. Smit: “Defensie is natuurlijk een vrij gesloten organisatie, maar hiermee kunnen we wel laten zien wat we doen.”

Kapitein Luitenant Ter Zee Pepijn Verstand (links) <> Michael van den Heuvel, Chief Commercial Officer Spliethoff Group (rechts)

Snel schakelen

Van den Heuvel: “Met de marine werken we intensief samen. Wij hebben 114 schepen. Als Defensie transportcapaciteit op zee nodig heeft kunnen we snel schakelen. We zijn partners. Voor ons is het namelijk ook belangrijk om wereldwijd met onze schepen te kunnen varen, zonder dat we worden gehinderd door blokkades. Daarnaast wisselen we veel kennis uit. Nu ligt er het plan om komend jaar te varen met een schip van Spliethoff en bemanning van de marine.” 

Verstand: “Van onze ‘eigen’ schepen liggen er nu een aantal aan wal voor onderhoud. Maar onze behoefte aan transportcapaciteit en het opleiden van adelborsten op zee op blijft. Toch hoef je zelf niet alle schepen te hebben om hieraan te kunnen voldoen. Spliethoff helpt ons in een bijzondere samenwerking. We opereren samen. Wat mij betreft is 1 plus 1 hier 3.”

Ondernemers proberen het virtuele trainingssysteem SUIT uit
Onderzoeker en programmamanager van Saxion Hogeschool op het gebied van gezondheid en welzijn.

Nicole Ketelaar

“Vooraf dacht ik dat mijn vakgebied en dat van Defensie wel erg ver uit elkaar lagen. Maar we zijn met dezelfde processen bezig: het ontwikkelen van technologie en hoe we die het beste implementeren op de werkvloer. Nieuwe oplossingen, daar gaat het om. Op het gebied van kennisuitwisseling kunnen we zeker iets voor elkaar betekenen. Kijk bijvoorbeeld naar duurzaamheid in de bredere zin van het woord. Hoe kunnen we mensen duurzaam inzetten? Hoe zorgen we dat werknemers de sector niet verlaten? Een vraag die in de zorg speelt, maar ook in het militaire. Daarin zie ik zeker overeenkomsten en kansen.”

Ook tijdens speeddates ontmoetten militairen en ondernemers elkaar.
Luitenant-kolonel André Brusse (LINKS) <> general manager international Niels van der Vlist (RECHTS)

Steentje bijdragen

Brusse: “Het is een ontdekkingstocht! Samen met 10 logistieke bedrijven kijken we hoe we adaptiever kunnen optreden. Bijvoorbeeld door onze capaciteit flink op te schalen tijdens een crisissituatie. De bedrijven kunnen ons aanvullen met mensen, middelen en manieren.”

Van der Vlist: “We hebben allemaal onze eigen specialisatie. Ons bedrijf Westerman is expert in multi-modaal transport. Grote afstanden, grote hoeveelheden, op verschillende manieren transporteren. Bijvoorbeeld via spoor, het water en via de weg. Iets waar Defensie haar voordeel mee kan doen. Maar de samenwerking betekent voor ons ook meer dan enkel zakendoen. Het is als bedrijf ook je steentje bijdragen om Nederland veilig te maken en te houden. 2 vliegen in 1 klap.”

Ondernemers kregen alle kans om de nieuwste techniek van Defensie in actie te zien.
Virtueel vliegen hoort daar uiteraard bij.